tisdag 21 januari 2025

Granola Bars

21 januari är dag 21 på Fiber Focus Month, Oatmeal Month och Baking Month. Och det är Granola Bar Day! Temadagen skapades 2014 (Holiday calendar).

Men vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de? 1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia). Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (HealthlineWikipedia). 
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits." (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli. 

Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question... 
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown." (Wikipedia). 
Skillnaden är att müsli inte bakas och granola bakas. (Healthline). 

Wikipedia beskriver granola bars som:
"Granola bars (or muesli bars) have become popular as a snack, similar to the traditional flapjack familiar in the British Isles and Newfoundland. Granola bars consist of granola mixed with honey or other sweetened syrup, pressed and baked into a bar shape, resulting in the production of a more convenient snack."

Var kom granola bars från? Days of the year säger:
"Stanley Mason is credited with inventing the granola bar in the 1970s. As an inventor of practical items, he pressed granola into a bar shape for portability, aiming to create a compact, nutritious snack that avoided mess.
However, some sources credit Henry Kimball with a similar invention in the 1970s."
Checkiday skriver:
"Most sources claim Stanley Mason was the inventor of the granola bar. He also was known for inventing the squeezable ketchup bottle, as well as dental floss dispensers. Herrick Kimball also claims to have invented the granola bar. Another source claims it was invented by Edward Thayer Sr. of Chico, California, whose obit reads, 'Many will remember Ed as the original patent holder for the first granola bars sold in the US.'"

Men sen finns det andra liknande bars också. "Granola bars are known as muesli bars in Australia and New Zealand, and flapjacks in the U.K., Ireland, and the Isle of Man" (National today).

"The food is called a flapjack in the United Kingdom, the Isle of Man, Ireland, and Newfoundland. In other English-speaking countries, the same item is called by different names, such as cereal bar, oat bar or (in Australia and New Zealand) oat slice" (Wikipedia).

Wikipedia skriver att en flapjack (a.k.a. cereal bar, oat bar, oat slice) är en bar som innehåller havregryn, fett (ofta smör), brunt socker och oftast ljus sirap, gräddas i ugnsform och skärs i rutor eller rektanglar.
Populära ingredienser är choklad, glaserade körsbär, nötter, yoghurt och toffeebitar. 
Namnet flapjack beskrev på 1500-talet och framåt en paj. Det var först 1935 som flapjack var baserat på havregryn.  

"Energy bars are supplemental bars containing cereals, micronutrients, and flavor ingredients intended to supply quick food energy" (Wikipedia). 


Det finns många versioner på granola bars. Självklart varierar ingredienserna men även metoden. Oftast rostas frön och nötter först. Ugnstemperaturen varierar. 

BBC Good Food använder smör, havregryn, solroskärnor, sesamfrön, valnötter, honung, ljust muscovadosocker, kanel, torkade tranbär/torkade körsbär/torkade blåbär eller en mix. 160 grader.

Food Networks recept innehåller havregryn, solroskärnor, mandelspån, vetegroddar, honung, brunt socker, smör, vaniljextrakt, koshersalt, torkad frukt "any combination of apricots, cherries or blueberries". Ca 150 grader.

Well plated by Erin använder havregryn, mandlar/valnötter/pekannötter/jordnötter eller en mix, solroskärnor/pepitas, kokosflakes, honung, jordnötssmör, vaniljextrakt, kanel, koshersalt, mini chocolate chips/torkad frukt/nötter.

Jamie Olivers recept innehåller vegetabilisk olja, skållade mandlar, havregryn, solroskärnor/pumpafrön, honung, jordnötssmör/mandelsmör, färska dadlar, kli, kanel, havssalt, torkade sura körsbär/torkade tranbär, torkade aprikoser. 180 grader.

Simply Recipes använder havregryn, havremjöl, salt, kanel, mandlar, pumpafrön, torkade körsbär, kokosflakes, mandelsmör, kokosolja, honung, majssirap och vaniljextrakt. Ca 160 grader.

Det finns även obakade granola bars. 
Inspired Taste gör Soft and Chewy Granola Bars med havregryn, mandlar, honung, osaltat smör, ljust brunt socker, vaniljextrakt, havssalt, torkad tranbär och mini chocolate chips.

Love & Lemons använder jordnötssmör/cashewnötssmör, honung, vaniljextrakt, havssalt, havregryn, chocolate chips, pepitas/jordnötter/cashewnötter. 

Minimalist Bakers recept innehåller färska dadlar, lönnsirap/agavesirap, jordnötssmör/mandelsmör, mandlar, havregryn,chocolate chips (valfritt), torkad frukt (valfritt), nötter (valfritt), vanilj (valfritt).

Plant You gör Homemade Chewy Granola Bars med havregryn, linfrömjöl, jordnötssmör/valfritt nötsmör, lönnsirap, mini chocolate chips, frystorkade jordgubbar och salt. 

Jag utgick från BBC Good Food


Granola Bars

Mängd: 6 st bars, 3 cm breda, 12 cm långa, 1 cm tjocka, ca 300 g

Ingredienser:
25 g valnötter 
25 g solroskärnor 
10 g linfrön 
100 g ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
50 g Naturli' Ekologisk Vegan Block 
70 g Nick's Fiber Syrup 
10 g chiafrön 
40 g russin 
10 g Urtekram Äppletärningar

Instruktioner:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform. Grovhacka valnötter. Häll valnötter, solroskärnor, linfrön och havre i formen. Rosta mitt i ugnen i 10-11 minuter. Häll smör, sirap och kanel i en kastrull. Värm en spisplatta på låg värme. Smält. Ta ut formen. Sänk värmen till 150. Ta bort kastrullen. Häll i havre- och fröblandningen och chia. Blanda. Blanda i russin och äpple. Häll i ugnsform. Pressa med baksidan av sked. Grädda mitt i ugnen i 20-21 minuter. Ta ut och låt svalna i 30 minuter. Ta upp bakplåtspappret. Kyl i 1 timme. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Bikala mbote!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar