16 januari är dag 16 på Fiber Focus Month.
Det är International Hot and Spicy Food Day! Enligt mina Google-sökningar har dagen funnits sedan 2016.
Det är också Quinoa Day! FYI: quinoa uttalas keen-waa, inte kin-oa. Jag hittade inte ursprunget till temadagen men jag har googlat mig fram till att den fanns 2018.
Morotsquinoa är dagens recept. 😊
Morotsquinoa
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1470 g
Ingredienser:
1 liten rödlök
3 morötter (~ 380 g)
1 stjälkselleristjälk (~ 60 g)
1 stark röd chili (~ 15 g)
500 g krossade tomater
30 g solrosolja
1/2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk malen paprika
5 dl vatten
800 g kokt quinoa
2 tsk salt
1 msk torkad persilja
Instruktioner:
Skala och finhacka rödlök. Skala och finhacka morot. Skölj och finhacka stjälkselleri. Skölj chili. Skär bort toppen. Skär snitt på långsidan. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, morot, stjälkselleri och solrosolja i en stekpanna. Fräs i 10 minuter. Häll i svartpeppar, ingefära, spiskummin, koriander, gurkmeja och paprika. Fräs i 2 minuter. Häll i en kastrull. Tillsätt tomat, chili och vatten. Höj värmen till hög. Koka i 22-23 minuter och rör om ofta. Ta bort chili. Blanda i quinoa, salt och persilja. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Pakada!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar