måndag 4 mars 2024

Banan- och jordgubbsbollar

Igår såg jag en av de bästa filmerna jag sett. Jag och mamma såg The Peasants på Röda Kvarn. Det är ett polskt animerat historiskt drama om Jagna. 



Otroligt coolt koncept! 





Några klipp: 





Eftertexterna visade lite av processen:


Lite spoiler, men filmen påminde mig om fantastiska polska historiska komediserien "1670" på Netflix, "Law & Order: Special Victims Unit", Bizets opera "Carmen" och rättegångarna mellan Amber Heard och Johnny Depp. Mamma fattade och höll med om mina referenser.

Nu till receptet. 4 mars är dag 4 på Frozen Food Month och Nutrition Month. Och Bananens dag!🍌 Bananklubben förklarar temadagens historia:

"Alla vet väl att det var norrmannen Carl ”Banankungen” Mathiesen som år 1909 tog bananerna (som då fick namnet ”Jamaica-bananer”) till Göteborgs hamn? (Redan 1905 började han importera till Norge.)
Den 4 mars 1909 grundade Carl aktiebolaget ”The Banana Company AB”, som senare bytte namn till ”AB Banan-Kompaniet (1923)”.
Vi tyckte att det var solklart att just denna dagen (4 mars) då skulle få bli ”banandagen” eller ”bananens dag”." 

Banan- och jordgubbsbollar är dagens recept. Jag utgick från Banan- och hallonbollar.


Banan- och jordgubbsbollar 

Mängd: 7 st stora bollar 

Ingredienser: 
5 dl vatten 
700 g frysta jordgubbar (~ 450 g efteråt)
2 bananer (~ 400 g) 
1 dl ICA Sötströ  
8 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
3 dl Urtekram Glutenfritt Havremjöl 
2 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
20 g rapsolja
Riven kokos 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll jordgubbar och vatten i en kastrull. Koka i 3-4 minuter. Ta bort kastrullen. Låt svalna i 10 minuter. Skala och grovhacka banan. Mosa i en skål. Blanda i sötströ, havregryn, havremjöl, havremjölk och rapsolja i en skål. Häll jordgubbar i durkslag. Häll i kastrullen. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt jordgubbar. Blanda. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Baybay!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar