lördag 4 mars 2023

Banan- och hallonbollar

4 mars är dag 4 på Frozen Food Month och Bananens dag!🍌 Bananklubben förklarar temadagens historia:

"Alla vet väl att det var norrmannen Carl ”Banankungen” Mathiesen som år 1909 tog bananerna (som då fick namnet ”Jamaica-bananer”) till Göteborgs hamn? (Redan 1905 började han importera till Norge.)
Den 4 mars 1909 grundade Carl aktiebolaget ”The Banana Company AB”, som senare bytte namn till ”AB Banan-Kompaniet (1923)”.
Vi tyckte att det var solklart att just denna dagen (4 mars) då skulle få bli ”banandagen” eller ”bananens dag”." 

Dagens recept, Banan- och hallonbollar, är en kombo med banan och frysta hallon.

*Om frysta hallon är importerade MÅSTE de kokas i minst 1 minut för att undvika noroviruset, d.v.s. vinterkräksjukan. Svenska frysta hallon eller färska hallon måste inte kokas (Livsmedelsverket).


Banan- och hallonbollar 

Mängd: 7 st stora bollar 

Ingredienser: 
700 g frysta hallon* (~ 450 g efteråt)
2 bananer (~ 350 g)  
1 dl ICA Sötströ  
8 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
2 dl Sellton Havremjöl  
2 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
2 msk rapsolja
Riven kokos 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll hallon och vatten i en kastrull. Koka i 2-3 minuter. Ta bort. Låt stå i 10 minuter. Skala och grovhacka banan. Mosa i en skål. Blanda i sötströ, havregryn, havremjöl, havremjölk och rapsolja i en skål. Häll av vätskan. Tillsätt hallon. Blanda. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Baybay!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar