tisdag 13 februari 2024

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

ÄNTLIGEN! ÄNTLIGEN FRI! 🥳🥳🥳


Imorse tvättade jag utslaget på ljumsken för sista gången. Så nu är tratten borta!
Det blev självklart stortvätt direkt. 


På torsdag blir det dock TRAUMA igen. För så ska det lilla livet till TORTYRHUSET igen. 😿 

Idag var andra träffen med samtalsgruppen om autism på Vuxenhabiliteringen. Det handlade om stress och svårigheter och sätt att hantera det. Mer intressant än förra gången. 

Moving on. 13 februari är Italian Food Day, en amerikansk temadag som firats sedan åtminstone 2012. Spaghetti aglio, olio e peperoncino är dagens recept. Aglio är vitlök, olio är olja och peperoncino är chili. 
Jag utgick från sida 48 i "Viva Italia: stora italienska kokboken" av Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm. Om receptet står det:
"Detta är en rätt som spridit sig över Italien, men kommer från Chieti i Abruzzo. Där görs den på diavolillo, den lilla djävulen, en het chilipeppar. Små torkade chilipepparfrukter eller torkad och krossad chilipeppar, så kallade chili flakes, duger gott. [...] Det är svårt att säga hur mycket chili man ska ha, styrkan på frukterna varierar så mycket. Men det ska vara en het rätt, och det ska inte sparas på olivoljan heller." 


Jag vet inte om den här är lik diavolillo, men den är stark... 🤷‍♀️

Det står inte hur mycket persilja det ska vara, men det syns inte mycket på foton på Google, så jag tog 5 g persiljablad. 


Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Mängd: ca 650 g 

Ingredienser:
5 g persiljablad
2 vitlöksklyftor  
Vatten 
1 tsk salt 
250 g ICA Spaghetti Glutenfritt (~ 600 g kokt)
55 g olivolja 
1 het chilifrukt
1/2 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
Skölj och riv persilja. Skala och krossa vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll vitlök, olivolja och chili i en stekpanna. Fräs i 3-4 minuter. Ta bort stekpannan. Ta bort chili. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten och salt i en kastrull. Koka upp. Häll i spaghetti. Koka i 11-12 minuter. Häll av vattnet. Häll spaghetti, persilja och svartpeppar i stekpannan. Blanda. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Ciao ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar