1 december är Glöggens dag! Glöggproducenten Saturnus skapade temadagen 2016 (Mynewsdesk).
Wikipedia skriver: "Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin (vanligtvis rött) eller sprit."
Greker och romare under antiken drack varmt kryddat vin vilket kom till Norden (via tysktalande européer) under medeltiden. På 1800-tales slut blev glöggen populär (Wikipedia).
Var kommer namnet från?
"Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga 'värma upp' (jämför glöda).
[...]
År 1609 dök uttrycket "glödgat vin" upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen." (Wikipedia)
Glöggens dag skriver:
"I kokboken 'Den svenske kocken' från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win: 'Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.'"
Glögg kan göras med vin eller sprit eller alkoholfritt med saft (Wikipedia). Jag utgick från Tastelines recept på alkoholfri glögg.
Och det smakar som glögg med vin! Jag blev förvånad av det. Det är tack vare svartvinbärssaften och kryddorna.
Glöggens dag säger: "De klassiska glöggkryddorna som används vid glöggtillverkning är kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära, och pomerans."
Alkoholfri glögg
Mängd: 3 st 10 cl koppar
Ingredienser:
5 g färsk ingefära
8 kryddnejlikor
1 bit pomeransskal
1 kanelstång
1 krm kardemummakärnor
3 dl vatten
4 msk ICA Light Blackcurrant
1 dl koncentrerad äppeljuice
20 g skållade mandlar
30 g russin
Instruktioner:
Skala ingefära. Krossa med kniv. Värm en spisplatta på hög värme. Häll ingefära, kryddnejlika, pomeransskal, kanel, kardemumma och vatten i en kastrull. Koka i 5-6 minuter. Tillsätt svartvinbärsjuice och äppeljuice. Stäng av spisplattan. Låt stå i några minuter. Lägg russin och mandel i varje kopp, häll glöggen över. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Wallahi!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar