onsdag 6 december 2023

Kinderpunsch

Idag var en förbannad jävla skitdag!!! Igår eftermiddag vattnades Tiggers ögon flera gånger. Så jag bokade tid till 13:00 idag på TORTYRHUSET. Dvs veterinären Evidensia. Självklart klagade Tigger i bilen:


Receptionen sa att mamma skulle ta ut Tigger då de misstänkte KATTSNUVA. Vi skulle till infektionskliniken istället för huvudbyggnaden. 
Tigger nosade och undersökte rummet. 





Veterinären kom 13:08 och ställde frågor. Hon kände på henne och sa hon var öm i buken. Nämnde möjlig bukspottkörtelinflammation. De såg i juni att hon haft det, sa jag. 
Tigger vägde 4.94. I juni vägde hon 4.75 och i september 4.83. Bra att hon inte gått ner ½ kilo, sa veterinären. Hon kollade med ordinarie veterinär om de skulle testa för något annat medan de testade för kattsnuva.


Sen gick det långt tag när vi var själva. Tigger låg mest och vilade på bordet. 

13:57 kom djurskötare. Tog svabb i ögonen, nosen och munnen. Tigger låg lugnt.  Förvånansvärt! Sen tog hon tempen i RUMPAN och då fräste Tigger. 
Sen kom annan djurskötare och hjälpte till att ta blodprov. Jag sa att det är en jävla skitdag! Först var hon lugn men hennes tålamod minskade när det sån jävla lång tid att fylla två provrör och hon klagade. 
När det var över var det det klart då? NÄE.  För 14:26 höll mamma Tiggerungen medan första djurskötaren RAKADE TIGGERS MAGE! 


DET ÄR SANT!!!


I mars rakade de bort hennes fluff för att kolla buken på ultraljud och det var det de gjorde idag med.
14:31 hämtade de henne till ultraljud. 14:50 kom hon tillbaka. Och hon hade grejer att säga! Tigger, som bekant, berättar ju vad hon tycker och känner. 


PERKELE! FOR HELVEDE! MERDE! Tiggers fluff hade ju växt ut! 


15:00 kom veterinären. Ultraljudet var bra. Måndag eller tisdag kommer resultatet på blodproverna. Angående minskad aptit så menade veterinären att det var bra för hon har gått upp i vikt och eftersom behandlingen för diabetes funkar, så har hennes kropp bättre förmåga att uppta näring. Så hon behöver inte lika mycket mat. 
Kom hem 15:20. 15:34 kom sms från försäkringsbolaget, Hedvig. Hela kalaset gick på 8675. 😳 Typ hälften täcker dem och resten betalade jag.
Men det slutar inte där för 19 december ska hon på tandkontroll!!! 


December blir alltså en dyr månad...

6 december är Nikolausdagen, en dag som firar helgonet Sankt Nikolas som är inspiration till tomten. Det är populärt i flera europeiska länder däribland Tyskland varifrån dagens recept kommer. Kinderpunsch (barn punsch) är en alkolfri version av Glühwein, dvs tysk glögg. The Daring Gourmet skriver: "The thing that distinguishes this German punch from other mulled punches is the addition of Früchtetee (fruit tea), most commonly Malvetee (hibiscus tee), one of the most popular herbal teas in Germany.  It infuses the punch with a red color and contributes a wonderful tangy flavor."

Jag utgick från The Daring Gourmet och The Kitchen Maus recept. 
Båda använder hibiskuste, men The Kitchen Maus har hibiskus- och nyponte. The Kitchen Maus säger: "You can substitute any berry or fruit blend tea here as most of these teas already use hibiscus as a base. You can also use a berry blend black tea, if you’re wanting something with more of a 'pick-me-up'." 
Jag kombinerade två teer, Garant Örtte Hibiskus med smak av blåbär & havtorn och Friggs Nypon. 

The Daring Gourmet använder kanel, kryddnejlika och stjärnanis. The Kitchen Maus använder kanel och kryddnejlika men säger att stjärnanis kan läggas till. Jag följde mest The Kitchen Maus men ökade kryddorna efter The Daring GourmetThe Kitchen Maus säger: "If you’re feeling fancy, you can decorate with a lemon or orange slice, cinnamon stick or star anise. I got super fancy here with all 3, as you can see." Jag tog citron och kanelstång.

De säger inte om juicerna ska vara koncentrerade eller inte. Jag tog färsk apelsinsaft från två apelsiner och koncentrerad äppeljuice. 
Jag experimenterade och kom fram till detta ljuvliga recept! (Och ja, det smakar glögg!) 😋☕️
 

Kinderpunsch 

Mängd: 5 st 10 cl koppar 

Ingredienser:
1/2 citron 
4 dl vatten 
2 tepåsar Garant Örtte Hibiskus med smak av blåbär & havtorn 
3 tepåsar Friggs Nypon
12 kryddnejlikor 
3 kanelstänger 
1 dl apelsinsaft (från 2 apelsiner) 
2 dl koncentrerad äppeljuice 
Citron
Kanelstänger 

Instruktioner: 
Skölj citron. Skär i skivor. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Ta bort kastrullen. Häll i tepåsar, kryddnejlikor och kanel. Låt stå i 5-6 minuter. Ta bort tepåsar. Värm en spisplatta på låg värme. Tillsätt apelsinsaft och äpplejuice. Låt stå i 8-9 minuter. Ställ sil över skål och häll i. Häll i glas och dekorera med citronskivor och kanelstänger. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tschüssi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar