onsdag 4 oktober 2023

Kanelbullar

4 oktober är Kanelbullens dag! Hembakningsrådet skapade temadagen 1999 (Kanelbullens dag). Kanelbullens dag beskriver kanelbullens ursprung:
"Kanelbullen är faktiskt en helsvensk uppfinning med anor från 1920-talet. Efter det första världskriget ökade tillgången till smör och socker, men bagarna ville skapa något utöver det vanliga från vetebrödet som nu fanns i större mängder. Genom att fylla brödet med smör, socker och kanel skapades den första bullen, givetvis med pärlsocker ovanpå." 

Kan man vara stolt över kanelbullar? You betcha! Efter många försök har jag lyckats med perfekta, fluffiga, smöriga, kaneliga, glutenfria kanelbullar. 


Jag utgick från Jessica Frejs recept på Kanelbullar med mandelmassa på Instagram från 13 september 2021. 


Första gången jag gjorde dem var degen lite för kladdig och var lite svår att hantera. Men de fick ändå 9.5 av 10. Nästa gång la jag till 20 g potatismjöl. 



Kanelbullar 

Mängd: 9 st stora, ca 1015 g

Ingredienser:
25 g färsk jäst för söta degar
3 1/2 dl kall Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
100 g agavesirap
1 tsk malen kardemumma
50 g majsmjöl
150 g rismjöl
175 g potatismjöl
1 krm salt
10 g xantangummi
10 g psyllium
75 g rumsvarmt Violife Vioblock

Fyllning 
50 g rumsvarmt Violife Vioblock 
~ 2 dl ICA Sötströ 
~ 1 dl malen kanel 

Instruktioner:
Smula ner jäst i en skål. Tillsätt havremjölk och agavesirap. Blanda till jästen är upplöst.
Blanda kardemumma, majsmjöl, rismjöl och potatismjöl i en annan skål. Häll i mjöl och blanda. Blanda salt, psyllium och xantangummi i en skål. Tillsätt till smeten under omrörning. Knåda i smör. Låt jäsa med bakduk i 2 timmar. Lägg bakplåtspapper på bordet så de överlappar. Strö på rikligt rismjöl. Platta ut degen till ca 55x30 cm rektangel. Bred på smör. Strö på sötströ och kanel. Rulla ihop till rulle. Skär i bitar. (OBS! Rulla om om det blir för sladdrigt). Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Lägg kanelbullar på bakplåt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med havremjölk. Grädda mitt i 15-16 minuter. Låt svalna i 30 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Förvara lufttätt.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar