lördag 7 oktober 2023

Kokta stora gråärtor

Vad är gråärtor? Nordisk Råvara skriver:
"Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak." Det håller jag med om, som kikärtor i textur med smak av gröna linser/melerade linser. 


Okokta/kokta stora gråärtor

Nordisk Råvara skriver om historien:
"Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten." 

Sveriges radio skrev 25 maj 2023:
"- Gråärt var basföda för längesen. Vi kanske har odlat den i Sverige i 4000 år, säger agronomen Agneta Börjeson som odlar flera sorter i sin trädgård. 

Vi kokade gröt, gjorde mjöl till bröd och pannkakor, åt dem kokta eller la dem i en gryta.

Men på 1800-talet blev gråärtan mest fodergröda."



Kokta stora gråärtor

Mängd: ca 400 g

Ingredienser:
200 g Nordisk Råvara Stor Gråärt
20 dl vatten 
20 dl vatten 

Instruktioner:
Skölj gråärtor. Häll gråärtor och vatten i en skål. Låt stå i 12 timmar. Värm en spisplatta på medelvärme. Skölj gråärtor i en sil. Häll gråärtor och vatten i en kastrull. Ställ på kastrullen och låt stå i 1 timme och 2-3 minuter utan att röra om. Skumma av. Skölj gråärtor


Förvaring: Förvara i kylen.

Adjø!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar