Vad är gråärtor? Nordisk Råvara skriver:
"Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak." Det håller jag med om, som kikärtor i textur med smak av gröna linser/melerade linser.
Okokta/kokta stora gråärtor
Nordisk Råvara skriver om historien:
"Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten."
Sveriges radio skrev 25 maj 2023:
"- Gråärt var basföda för längesen. Vi kanske har odlat den i Sverige i 4000 år, säger agronomen Agneta Börjeson som odlar flera sorter i sin trädgård.
Vi kokade gröt, gjorde mjöl till bröd och pannkakor, åt dem kokta eller la dem i en gryta.
Men på 1800-talet blev gråärtan mest fodergröda."
Kokta stora gråärtor
Mängd: ca 400 g
Ingredienser:
200 g Nordisk Råvara Stor Gråärt
20 dl vatten
20 dl vatten
20 dl vatten
Instruktioner:
Skölj gråärtor. Häll gråärtor och vatten i en skål. Låt stå i 12 timmar. Värm en spisplatta på medelvärme. Skölj gråärtor i en sil. Häll gråärtor och vatten i en kastrull. Ställ på kastrullen och låt stå i 1 timme och 2-3 minuter utan att röra om. Skumma av. Skölj gråärtor
Förvaring: Förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar