Igår var en kul dag. 13 juli såg jag "Lillhjärnans funktion vid neuropsykiatriska tillstånd, ADHD och Autism och neurologiska sjukdomar" på Accindi. De sökte (och söker) deltagare till kontrollgrupp utan NPF.
"Vi jämför lillhjärnans funktion hos vuxna som utreds för ADHD/Autism och neurologiska sjukdomar SCA3 med friska kontroller. Långsiktigt hoppas vi att denna studie ska leda till en bättre förståelse av neuropsykiatriska tillstånd och neurologiska sjukdomar och på så sätt förbättra diagnostiken." Belöningen är 2 biobiljetter.
Jag tog en chans och mejlade och frågade om de sökte deltagare med NPF. Och det gjorde (och gör) dem! Igår deltog jag i studien. Jag gjorde flera kognitiva tester. Det tog 1 h och 45 minuter. Jag fyllde i två formulär och massa skriftliga tester. Påminde mig om de kognitiva testerna jag tog på BUP Helsingborg. Jag tog också test på padda och dator. Många var svåra. 🥴 Min belöning är 500 kr. 💰
Vidare till receptet. 26 juli är dag 26 på Blueberry Month och receptet är Blåbär- och mandelmüsli.
Men vad är müsli? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia).
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (Healthline, Wikipedia).
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits." (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli.
Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question...
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown." (Wikipedia).
Blåbär- och mandelmüsli
Mängd: ca 635 g
Ingredienser:
40 g torkade plommon
70 g naturella mandlar
40 g torkade plommon
70 g naturella mandlar
30 g naturella valnötter
10 g rostade finhackade hasselnötter
80 g torkade blåbär
10 g rostade finhackade hasselnötter
80 g torkade blåbär
70 g torkade tranbär
40 g russin
40 g russin
10 g hampafrön
1 dl riven kokos
1 dl riven kokos
6 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
2 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
2 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
Instruktioner:
Finhacka plommon. Finhacka mandlar och valnötter. Häll allt i en skål. Blanda.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Nagaatti!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar