tisdag 7 mars 2023

Saffran- och proteinhavregrynsgröt

Idag är 7 mars och det är Plant Power Day! Alpro grundade Plant Power Day 2018 (Vegan Food And Living). Vegan Food And Living säger att Vicky Upton, Alpro, sa: "There’s no doubt about the fact that plant-based eating is gaining momentum, and for good reason. This way of eating is good for people, and it’s good for the planet – and the reality is that the way we’re currently eating and producing food simply isn’t sustainable, and we need to make a change. That’s why we believe that the future of food is plant-based and we’re committed to leading the charge".

Receptet är Saffran- och proteinhavregrynsgröt.  Yummie, yummie, yummie! 💛 
Proteinpulvret är 100% gula ärtor och består 80% av protein. Jag använder 4 msk, ca 30 g. 30 g blir 24 g protein. Vuxna bör få i sig 50-70 g protein varje dag (Livsmedelsverket). 

Och havre är fantastiskt bra! Kostfibrer gör att matsmältningen går långsammare och man får större mättnadskänsla. Havregryn är fullkorn och Livsmedelsverket förklarar varför det är toppen:

"Studier visar att personer som äter mycket fullkorn har lägre risk att få typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Eventuellt bidrar fullkorn också till att minska risken för cancer i tjock- och ändtarm.

Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Fullkornsprodukter innehåller mycket kostfibrer vilket kan sänka blodtrycket och därmed ytterligare minska risken för hjärt- och kärlsjukdom." 




Saffran- och proteinhavregrynsgröt

Mängd: 1 st portion, ca 775 g

Ingredienser:
1/2 g malen saffran 
5 msk ICA Sötströ
4 msk Rawpowder Ärtprotein (~ 30 g)
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
6 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. Häll saffran, sötströ, ärtproteinpulver, havregryn och havremjölk i en kastrull. Puttra i 4-5 minuter och rör om hela tiden med en slickepott. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar