måndag 16 januari 2023

Paprikaquinoa

16/1 är International Hot and Spicy Food Day! Enligt mina Google-sökningar har dagen funnits sedan 2016.

Det är också Quinoa Day! FYI: quinoa uttalas keen-waa, inte keen-oa. Jag hittade inte ursprunget till temadagen men jag har googlat mig fram till att den fanns 2018.

Idag är dessutom dag 16 på Fiber Focus Month. Quinoa är ett superfood med många nyttigheter inklusive kostfibrer. 800 g Quinoa kokt med salt innehåller bl.a:

45.6 g protein 
22.4 g kostfibrer 
1.52 mg vitamin B6 
7.84 mg vitamin E
27.44 µg selen
1805.5 mg kalium
14.72 järn 
9.92 mg zink 

RDI för vuxna:
50-70 g protein (Livsmedelsverket)
25-35 g kostfibrer (Livsmedelsverket)
1.3 - 1.6 mg vitamin B6 (Livsmedelsverket)
8 - 10 mg vitamin E (Livsmedelsverket)
50 - 60 µg selen (Livsmedelsverket)
3.1 - 3.5 g kalium (Livsmedelsverket)
9 - 15 mg järn (Livsmedelsverket)
7 - 9 mg zink (Livsmedelsverket)

Dagens recept är Paprikaquinoa, hett och kryddigt 🔥 

Paprikaquinoa

Mängd: 1 portion, ca 960 g 

Ingredienser: 
2 röda spetspaprikor (~ 235 g) 
Olivolja  
800 g kokt quinoa  
1 msk citronsaft 
2 tsk malen cayennepeppar 
1 msk malen paprika
1 tsk ICA Sötströ 
2 tsk salt

Instruktioner:
Skölj paprika. Skär bort toppen. Dela. Skär bort kärnhuset. Finhacka. Skölj chilifrukt. Skär bort toppen. Dela. Skär bort kärnhuset. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärde. Häll olivolja och paprika i en kastrull. Fräs i 4 minuter. Blanda i quinoa, citronsaft, Turkish Baharat, cayennepeppar, paprika, sötströ och salt. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Doei! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar