tisdag 1 november 2022

Fikon- och plommonmüsli

Det är redan november! 😳 You know what that means... It's World Vegan Month! Varje november sedan 1994 firas denna temamånad (Vegan Society).

Och 1 november är World Vegan Day! Wikipedia berättar om historien:
"The event was established in 1994 by Louise Wallis, then Chair of The Vegan Society in the United Kingdom, to commemorate the 50th anniversary of the founding of the organisation and the coining of the terms 'vegan' and 'veganism'." 

Varför 1 november?
"Speaking in 2011, Louise Wallis said: 'We knew the Society had been founded in November 1944 but didn’t know the exact date, so I decided to go for 1 November, partly because I liked the idea of this date coinciding with Samhain/Halloween and the Day of the Dead – traditional times for feasting and celebration, both apt and auspicious.'" (Wikipedia

Första veckan i november varje år Fig Week! Ursprunget är oklart men enligt mina googlesökningar fanns temaveckan i alla fall 2004. Färska fikon är i säsong nu, tyvärr så gillar jag inte färska fikon, meeennnn däremot är torkade fikon i min smak😉 

Dagens recept är Fikon- och plommonmüsli! Smarrigt och näringsrikt! 
Men vad är müsli? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia). 
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (HealthlineWikipedia). 
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits." (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli. 

Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question... 
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown." (Wikipedia). 
Skillnaden är att müsli inte bakas och granola bakas. (Healthline). 



Fikon- och plommonmüsli

Mängd: ca 775 g

Ingredienser: 
150 g torkade fikon 
100 g torkade plommon 
40 g naturella valnötter 
40 g naturella mandlar  
30 g naturella skållade hasselnötter 
70 g torkade tranbär 
50 g russin  
1 dl riven kokos 
6 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
2 msk ICA Sötströ 
1 tsk malen kanel 

Instruktioner: 
Finhacka fikon, plommon, valnötter, mandlar och hasselnötter. Dela tranbär. Blanda allt i en skål.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

Nagaatti! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar