"World Pasta Day was brought into existence as part of the World Pasta Congress on the 25th of October in 1995. Experts from all over the world came together to discuss the glories of the noodle, with particular emphasis on the importance of spreading knowledge of the world’s panorama of pasta. This organization uses World Pasta Day to promote the eating of pasta, along with its cultural and culinary importance."
"Marinara derives from the Italian word for sailor, marinaro. Due to these origins I have seen many people say that marinara sauce must contain something from the sea, usually anchovies. Actually this is not the case, the origins of marinara sauce are that it is the sauce that they made in Naples for the sailors when they returned from the sea"
"The most famous version states that cooks on board Neapolitan ships returning from the Americas invented it in the mid-16th century after the Spaniards introduced the tomato from the New World to Europe.
Another theory asserts that it was a sauce prepared by the wives of Neapolitan sailors on their return from the sea.
A romantic story goes that when the wives of sailors spotted ships on the horizon, they hurried home to make this sauce so that their hungry men could have a hot meal the minute they walked through the door."
Man ska ha San Marzano-tomater, vilket är ursprungsskyddade tomater från regionen Agro Sarnese-Nocerino i Kampanien i södra Italien. Och tur nog har Mutti konserverade hela San Marzano-tomater!
Jag utgick från Italian Chefs recept. Jag tog oregano som Recipes from Italy hade istället för basilika som i Italian Chefs recept. Nä, ingen vacker bild blev det, men jävligt gott
Spaghetti Marinara
Mängd: 1 st portion, ca 325 g sås
2 msk olivolja
400 g Mutti Pomodoro S. Marzano
Skala och skiva vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och vitlök i en traktörpanna. Fräs i 1-2 minuter. Höj värmen till hög. Tillsätt tomat, vatten, salt och svartpeppar. Koka upp. Sänk värmen till medel. Sjuda i 24-25 minuter och rör om varannan minut. Krossa tomat med sked under tiden. Smula ner oregano. Sjuda i 1-2 minuter och rör om hela tiden. Låt svalna. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten och salt i en kastrull. Koka upp. Häll i spaghetti. Koka i 11-12 minuter. Häll av vattnet. Blanda i såsen. Servera varmt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar