torsdag 20 oktober 2022

Havre- och gojibollar

Tyvärr måste jag rapportera att jag sett inkräktande kattunge idag igen! 🙀 14:52...


och 15:32 kom den tillbaka... 


och 16:58 igen!


17:18 kom den orangea hanen!




Tack och lov såg inte Tigger detta och hade det så mysigt på sin säng ❤ 



Havre- och gojibollar blir det på sista dagen på Baking Week och dag 20 på Dessert Month. 
Gojibär har fått rykte som super food pga flera nyttiga fördelar som "höga halter av nyttiga antioxidanter och mineraler" (Expressen). Livsmedelsinfo säger att 100 g torkade gojibär innehåller 
14.3 g protein 
13 g kostfiber 
48.4 mg vitamin C
6.8 mg järn 

Dock så var det varningar februari 2017 pga bekämpningsmedel. I artikeln "För mycket bekämpningsmedel i var tredje påse gojibär" skriver SVT om Råd & Röns analys av gojibär från tolv leverantörer där det fanns rester av 22 olika bekämpningsmedel. Fyra märken, Earth Control, Garant, Ica Gott liv och Risenta, överskred EU:s gränsvärden. Livsmedelsverket hade gjort en analys 2013 och också hittat olika bekämpningsmedel, men inga över gränsvärdena. I SVT:s artikel står det:
"Livsmedelsverket har inga rekommendationer, men enligt myndighetens riskbedömning kan ett barn på 20 kilo äta 40–50 gram gojibär på en dag av de med högst bekämpningshalter. Siffran för en vuxen person som väger 60 kilo är 120–150 gram. " 
Men livsmedelsverkets toxikolog Anneli Widenfalk sa till SVT att de inte tyckte gojibär var farliga, men sa vidare att "det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma" (SVT). 

Det hittades bekämpningsmedel carbofuran och carinogena mögelgiftet aflatoxin. Vid stora mängder är de farliga men Livsmedelsverket visste inte hur mycket gojibär svenskarna åt och Livsmedelsverket gjorde inte "någon sådan riskbedömning [...] i det här fallet" (SVT). 

(Nä, jag tror inte direkt att det är någon stor risk att många svenskar äter stora mängder gojibär under en längre period.💰💰💰)

Expressen skriver: 
"Efter testet har ICA, som också gjort egna undersökningar, återkallat ett parti gojibär som överskrider gränsvärden. Risenta har meddelat att de från och med 1 februari bara säljer ekologiska gojibär." 

Jag har kollat men inte hittat några senare nyheter. För att undvika bekämpningsmedel ska man köpa ekologiska gojibär. Jag använde ICA Gott Liv Ekologiska Torkade Gojibär. 



Havre- och gojibollar 

Mängd: 4 st stora bollar 

Ingredienser:
60 g torkade gojibär
1/2 tsk malen kanel 
3 msk ICA Sötströ 
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
1 dl Sellton Havremjöl 
1 1/2 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk rapsolja
Riven kokos 

Instruktioner:
Grovhacka gojibär. Blanda gojibär, kanel, sötströ, havremjöl, havremjölk och rapsolja i en skål. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Muraho!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar