fredag 21 oktober 2022

Stekte epler

14:53 kom en inkräktare jag inte sett på ett bra tag:


15:09 kom en bekant inkräktare


Och 15:19 kom han igen!

15:46 galopperade han förbi! 

Men det slutade inte! 16:27 bars en kattunge av en menschnen från en bil!!! Och en annan hade en kattbur! 🙀  

Idag är det 21 oktober och det är Apple Day! Apple Day är en brittisk temadag som firas varje år 21 oktober sedan 1990 då Common Ground höll event i Covent Garden. Vad handlar temadagen om? Wikipedia förklarar:

"Common Ground describe the day as a way of celebrating and demonstrating that variety and richness matter to a locality and that it is possible to effect change in your place. Common Ground has used the apple as a symbol of the physical, cultural and genetic diversity we should not let slip away. In linking particular apples with their place of origin, they hope that orchards will be recognized and conserved for their contribution to local distinctiveness, including the rich diversity of wild life they support." 

Så idag gjorde jag en norsk äppledessert, Stekte epler! 🍎 Det är helt enkelt bakade fyllda äpplen med nötter. 


Jag utgick från receptet i "Matkultur i Norden - en kokbok". Om Stekte epler står det: "Stekte epler var en vanlig søndagsdessert utover høsten og frem till jul. De fleste hadde gjerne et epletre i hagen, og delte villig med dem som ikke hadde. Vintereplene holdt seg till jul, enkelte sorter kunne holde seg noe lengre, men det var sjelden. Det var viktig å utnytte sesongens resurser."


Stekte epler 

Mängd: 7 äpplen

Ingredienser:
7 äpplen (~ 820 g)

Fyllning:
40 g skållade mandlar
20 g skållade hasselnötter
1 msk ICA Sötströ
30 g rumsvarmt Violife Vioblock

Instruktioner
Finhacka mandlar och hasselnötter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandlar, hasselnötter, sötströ och smör i en skål. Skölj äpple. Kärna ur. Lägg äpple i ugnsform. Häll fyllningen i hålen. Baka mitt i ugnen i 25-26 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar