Temat på dag 4 av BNF Healthy Eating Week är Be the chef. Det innebär:
Det är också dag 4 på Nutrition and Hydration Week! Idag blir det en ljuvlig Chana dal- och linssoppa! 100 g kokta gröna linser med salt innehåller 9.4 g protein, 40 µg folat, 10 µg vitamin K, 36.8 µg selen, 3.19 mg järn (Matkalkyl). Gånger 10 blir det 94 g protein, 400 µg folat, 100 µg vitamin K, 368 µg selen, 31.9 mg järn.
RDI (Rekommenderat dagligt intag) av folat för vuxna är 300-500 µg folat (Livsmedelsverket).
RDI av vitamin K för vuxna är 70 µg (Livsmedelsverket).
RDI av selen för vuxna är 50-60 µg (Livsmedelsverket).
RDI av järn för vuxna är 9-15 mg (Livsmedelsverket).
Chana dal- och linssoppa
Mängd: 15 st 100 cl skålar
Ingredienser:
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
Rapsolja
4 msk Dabeli Masala
2000 g kokt chana dal
30 dl vatten
800 g Go Green Gröna Linser
20 dl vatten
2 tsk salt
30 dl Valio Oddlygood Barista Oat Drink Gluten Free
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja och Dabeli Masala. Fräs i 1 minut. Ta bort kastrullen. Skölj chana dal i en sil. Häll i chana dal och vatten. Puttra i 14-15 minuter och rör om varannan minut. Ta bort kastrullen. Skölj gröna linser i en sil. Tillsätt linser och salt. Puttra i 40-41 minuter och rör om varannan minut. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Farvel!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar