lördag 12 oktober 2024

Champiñones al Ajillo

12 oktober är dag 12 på Vegetarian Month och Spaniens nationaldag! 🇪🇸 Dagens recept är Champiñones al Ajillo. Champiñones är champinjoner och Ajillo är diminutiv av ajo (vitlök), men även "A simple sauce with sautéd garlic as the chief ingredient" (Wiktionary). Wikipedia förklarar:
"Al ajillo is a typical condiment in the cuisines of the Spanish-speaking world. The likely origin, through colonization, is the Spanish dish gambas al ajillo, prawns cooked in a garlic and hot paprika oil."
Joyce Goldstein skriver i "Tapas: Sensational Small Plates From Spain" på sida 79: 
"The term al ajillo is attached to dishes that call for frying foods-shrimp, squid, mussels, clams, chicken pieces, mushrooms-in olive oil with garlic and, some- times, a bit of chile. These garlicky mushrooms can be served in a dish with bread on the side for sopping up the juices, or they can be spooned atop grilled or toasted bread and served as a pincho."
Nånting intressant jag hittade i min *research* är i Claudia Rodens bok i "The Food of Spain":
"I find Spanish terms for mushrooms a bit confusing. All mushrooms are hongos, wild ones are referred to as setas, and cultivated button mushrooms as champiñones. The easiest mushrooms to cultivate and the most common are the champiñones de París, so-called because they were first cultivated near Paris in Napoleon's time. These are ordinary button mushrooms. They are highly regarded in Spain."

Ingredienserna och tillagningsmetoden skiljer sig lite. Spanish Abores tar stora champinjoner, vitlök, färsk cayennepeppar, vitt vin, olivolja. Garneras med färsk persilja. Champinjonerna skivas. Annan svamp kan användas. "I like to use white button mushrooms, but feel free to experiment with other varieties like baby portobello mushrooms if you'd like."

Claudia Rodens recept i "The Food of Spain" använder champinjoner, olivolja, vitlök, chilli pepper flakes (valfritt), salt, peppar, citronsaft/torrt vitt vin (valfritt) och färsk persilja. Champinjonerna skärs på hälften eller i fyra.

Receptet på sida 181 i "Det genuina Spanska köket" görs med champinjoner, olivolja, vitlök, salt, peppar, färsk chili, torr sherry. Persilja till garnering. "Ansa svamparna och skiva dem om de är stora eller dela dem i fyra delar om de är mindre." Beskrivningen säger att vild svamp, till exempel karljohan, går bra. "Hackad skinka eller räkor kan också röras ner." 

Tara's Multicultural Table tar olivolja, champinjoner, vitlök, vitt vin, salt, svartpeppar och färsk persilja. Champinjoner används men vild svamp funkar. Champinjonerna var hela men kan skivas eller delas i fyra. "If some of the mushrooms are a lot larger than the others, halve or quarter them to make the size similar for more even cooking." Vin kan ersättas med grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Red chili flakes eller hackad chili kan tillsättas. 

Receptet i "At Home with Natalie: Simple Recipes for Healthy Living from My Family's Kitchen to Yours" av Natalie Morales och Ann Volkwein görs med olivolja, schalottenlök, vitlök, "fresh white or cremini mushrooms", torrt vitt vin/sherry, salt och svartpeppar. Champinjonerna delas på hälften eller i fyra. Garneras med färsk persilja.

Receptet på sida 79 i "Tapas: Sensational Small Plates From Spain" av Joyce Goldstein använder olivolja, champinjoner, vitlök, serranoskinka (valfritt), torrt vitt vin/torr fino/manzanilla sherry, färsk persilja, salt, svartpeppar. Receptet använder "cultivated white mushrooms" men "but combining white mushrooms with chanterelles and cremini will produce a tastier dish". Står inte om de skivas eller delas. Rostade hackade hasselnötter kan tillsättas. Skinkan kan ersättas med torr chorizo och rostade hackade mandlar.

Receptet i "Recipes from the Spanish Kitchen" av Nicholas Butcher görs med ospecificerad svamp, vitlök, olja, citronsaft, salt och färsk persilja. Svamparna delas om de är stora, annars är de hela. 

Penelope Casas recept på sida 50 och 51 i "1,000 Spanish Recipes" använder olivolja, vitlök, vetemjöl, köttbuljong/kycklingbuljong/vatten, torkad röd chili, färsk persilja, citronsaft och svamp. Små är hela och medium är halvade. Färsk persilja till garnering. 

Receptet på sida 7 och 8 i "Gluten Free World Tour Cookbook: Internationally Inspired Gluten Free Recipes" av Katie Moseman görs med olivolja, champinjoner, vitlök, citronsaft, torr sherry/matlagningssherry, malen rökt paprika, red pepper flakes, saffranstrådar, färsk persilja, salt och peppar. Champinjoner delas i fyra. 

Recetas de.... ¡Escándalo! tar champinjoner, vitlök, färsk persilja, färsk chili (valfritt), olivolja, svartpeppar och salt. Champinjonerna skivas. 

Jag utgick från Tara's Multicultural TableSpanish Abores och Claudia Rodens recept i "The Food of Spain". Jag följde mest Tara (och delade på hälften) men gjorde som Spanish Abores och skivade vitlök. Ingredienslistan i Claudias recept anger 1 msk citronsaft eller 4 msk vitt vin. Med halverat recept är det 2 msk vitt vin som jag ersatte med 1 1/2 tsk citronsaft. Men jag kunde ha gjort som Tara säger och ta buljong. 
Jag kollade på foton på Google. Färgen skiljer sig åt beroende på hur länge man steker. Första gången jag gjorde det blev de bleka så andra gången stekte jag längre för att få mer färg. 


Champiñones al Ajillo

Mängd: ca 165 g 

Ingredienser:
3 vitlöksklyftor 
225 g små champinjoner (~ 185 g efteråt)
10 g färsk persilja (4 g efteråt)
55 g olivolja 
1 krm red chili flakes
1 1/2 tsk citronsaft 
1 krm salt 
1 nypa malen svartpeppar 

Instruktioner:
Skala och finskiva vitlök. Torka champinjoner. Dra bort stammar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja i en stekpanna. Värm upp. Häll i champinjoner med undersidan upp. Fräs i 3-4 minuter. Vänd. Fräs i 3-4 minuter. Tillsätt vitlök och red chili flakes. Fräs i 30 sekunder-1 minut. Häll i citronsaft. Fräs i 1-2 minuter. Blanda i persilja, salt och svartpeppar. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Te veo! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar