28 maj Ă€r Etiopiens nationaldag! đȘđč Etiopiens officiella sprĂ„k Ă€r amhariska, "men Ă€ven engelska Ă€r vanligt i officiella sammanhang, dĂ€rutöver talas oromo, tigrinska (tigrinja), somaliska, afariska med flera andra sprĂ„k" (Landguiden).
Dagens recept Ă€r Shahi. Shahi Ă€r te pĂ„ tigrinja och shai Ă€r te pĂ„ amhariska. ☕️đ«
PÄ sida 363 i "Ethiopia: The Land, Its People, History and Culture" av Yohannes K. Mekonnen (redaktör) stÄr det:
"If coffee is politely declined, then tea (shahee) will most likely be served.
The influence of Arab culture is clearly evideny not only in Eritrea and Ethiopia but also in other East African countries, especially Tanzania, Kenya and Somalia. For example, the local words in those countries for 'tea' are similar: shai in Ethiopia, shahee in Eritrea, and chai in Kenya and Tanzania".
Ethiopian Food sÀger:
"Shahi á»á. The Tigrinya word for tea, similar to the Amharic shai.
[...]
Shai Qemam á»á á
áá. Literally, 'tea spice.' Think of this as the Ethiopian teabag, a blend of spices used to flavor tea (shai). You can make your tea with just the spices, or you can put them into black tea. Shai qemam tends to be expensive when you buy it 'mixed' in an Ethiopian market, so just mix some yourself: cardamom pods, cloves and a cinnamon stick – use proportions to suit your taste."
Jag utgick frÄn What's out Addis.
Receptet sötas inte men jag tillsatte sötströ.
Det stÄr inte om det ska vara gröna eller svarta kardemummakapslar. Jag tog svarta.
Shahi
MĂ€ngd: 1 st 45 cl tekopp
Ingredienser:
7 svarta kardemummakapslar
2 kanelstÀnger
14 kryddnejlikor
4 1/2 dl vatten
1 msk ICA Sötströ
Instruktioner:
Krossa kardemummakapslar. HÀll kardemumma, kanel, kryddnejlika och vatten i en kastrull. VÀrm en spisplatta pÄ hög vÀrme. Koka upp. Ta bort kastrullen. LÄt stÄ i 6-7 minuter. StÀll sil över tekopp. HÀll i te. Blanda i sötströ. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Chawo!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar