13 maj är International Hummus Day!
National Day Calendar förklarar ursprunget: "Ben Lang, co-founder of Innovation Israel, along with his friend, Miriam Young, founded International Hummus Day in 2012."
På sida 12 och 13 i fantastiska kokboken "Hummus" skriver Malin Regev:
"HUMMUSBÄLTET
Förutom att hummus är en av världens godaste maträtter skulle det också kunna vara en av världens äldsta. Kikärtan var nämligen en av de förstag rödor som människan började odla för cirka 10 000 år sen i området kring dagens Turkiet och överallt genom historien poppar det upp ledtrådar till hummusens ursprung.
Maträtten har sagts härstamma från såväl Libanon och Damaskus som Turkiet och Syrien. Ja, det finns till och med en del som hävdar att hummus härstammar från norra Indien och Nepal. Man kan hitta recept på mosade, kalla kikärtor (hummus på arabiska) med tahini i arabiska kokböcker från 1200-talet och i 3 500 år gamla texter i Bibeln kan man läsa om hur bröd dippas i hometz - vilket visserligen betyder vinäger på modern hebreiska men som vissa menar låter misstänkt likt just hummus. Exakt var och hur maträtten uppfanns har dock gått förlorat nånstans i historiens mörker såvi nöjer oss med att konstatera att det är en gammal rätt som äts och älskas över ett stort geografiskt område som sträcker sig från Medelhavet via Mellanöstern och ända ner till norra Afrika.
Även om grundreceptet brukar se ungefär likadant ut över hela detta så kallade hummusbälte - kikärtor, tahini, vitlök och citron - skiljer sig ibland sättet man äter rätten på.
I länder som Syrien och Libanon är det till exempel vanligt att servera hummus som en del av en plockig mezemåltid. I Turkiet toppar man den ofta med pastirma, en slags torkad charkprodukt, medan man i nordafrikanska länder som Egypten, Marocko och Tunisien kryddar den med spiskummin, koriander och chilipulver, och toppar med färska örter som mynta och bladpersilja. Det förekommer även hummusvarianter som använder yoghurt och smör istället för tahini, och konsistensen skiftar både efter matkultur och personlig smak.
I Israel gillar vi riktigt krämig hummus och använder därför ofta mer tahini än andra. Hummus är en del av de flesta hemmamåltider, man använder det som ett pålägg på mackor och till olika snabbmatsrätter eller så äter man det som huvudrätt på någon av landets alla hummusiah, specialiserade hummuskrogar. Här serveras hummusen ofta med pita eller lök att dippa, lite picklade grönsaker eller en het grön chili att knapra på till, och kanske några falaflar eller ett hårdkokt ägg vid sidan om. Man kan också välja att toppa sin hummus med allt från shakshuka eller kryddig nötfärs med pinjenötter till svamp, friterad aubergine eller varma kikärtor alternativt favabönor toppade med olivolja, citron, paprikapulver och kanske zhug, en ursprungligen jemenitisk chilisås proppfylld av gröna örter. Traditionellt äter man sen sin hummus i en röd lerskål med rejält upphöjda kanter för att förenkla dippande - vilket alltid sker medsols och följer hummusens naturliga swoosh eftersom det blir snyggast så."
Gabriel Haines skriver i "Hummus 101 — What are the basic types of hummus?":
"1. Hummus Gargirim — This is the most basic type of hummus, warm chickpeas on top of hummus. Typically garnished with tahini, olive oil, parsley, and spices.
2. Hummus Ful — Warm fava beans (AKA broad beans) served on top of hummus. The fava beans are usually garnished with lemon juice, olive oil, and spices.
3. Hummus Mashawsha or Msabbaha — This is my favorite. Crushed chickpeas mixed with garlic, tahini, and lemon served on top of hummus. I enjoy an extra sour Mesahua which strikes a nice balance when combined with the hummus, although each hummus place has a different style.
4. Hummus Meshulash — (Literally: Hummus Triangle) This is a combination of the three variations above."
2. Hummus Ful — Warm fava beans (AKA broad beans) served on top of hummus. The fava beans are usually garnished with lemon juice, olive oil, and spices.
3. Hummus Mashawsha or Msabbaha — This is my favorite. Crushed chickpeas mixed with garlic, tahini, and lemon served on top of hummus. I enjoy an extra sour Mesahua which strikes a nice balance when combined with the hummus, although each hummus place has a different style.
4. Hummus Meshulash — (Literally: Hummus Triangle) This is a combination of the three variations above."
Hummus bitheena är dagens recept. Hummus är alltså kikärtor, bi är med och theena är tahini. Jag utgick från sida 52 i "The Iraqi Cookbook" av Lamees Ibrahim. Rekommenderas varmt!
* Jag tog konserverade kikärtor och kokade i 2 timmar.
Hummus bitheena
Mängd: ca 285 g
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
240 g kokta kikärtor *20 g tahini (ljus och rinnig)
2 msk vatten
1 msk citronsaft
1/2 tsk salt
Garnering:
1 g olivolja
1 nypa malen paprika
Instruktioner:
Skala och pressa vitlök. Häll kikärtor i en mixer. Mixa slätt. Blanda i vitlök, tahini, citronsaft och salt. Häll i en skål. Gör lite grop i mitten. Häll i olivolja. Strö över paprika. Servera rumstempererat.
Förvaring: Förvara i kyl.
Ma'ssalaame!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar