söndag 19 september 2021

Ayamase

Idag är det Fruit & Veggies Months 19:e dag. Det blir Ayamase, en nigeriansk gryta med lök, chilifrukt, champinjoner, grön paprika och gurkmeja. 🫑🧅🌶🇳🇬

Ayamase kallas också för designer stew. Obs! Ayamase och Ofada Stew är inte samma sak! Så här skriver Myactivekitchen

"Ayamase also called designer stew is the ‘fraternal twin’ of the ofada stew I recently made. The same ingredients are used except for tomatoes and instead of using the red bell pepper; you use green bell pepper."

Kolla på den här videon av Naija Vegan som jag följde. 


Idag tog jag selfies med Tigger! 


Tigger var, enligt min mamma, citat: "lagom road". 🤪


OCH HON FICK PUSSAR PÅ PANNAN! 🙀😅 "ARE YOU KITTEN ME?" verkar hon tänka. 

Nu är jag klar med delprov 1! Det har varit en svår uppgift! Man ska föreställa sig att man ska göra en presentation som ska spelas på skärmarna som vissa bussar och tåg har, i alla fall Skånetrafiken. Presentationen ska handla om något relevant och intressant information inom mat- och måltidsområdet. 
"Choose a topic of high relevance within the field of food and meals and try to convince the viewers of the digital presentation by forwarding your message in form of an impressive and successful digital presentation." 

Det är många kriterier eftersom arbetsgivaren eller uppdragsgivaren ofta har det. Totalt 16 st! 
T.ex. får presentationen max vara 2 minuter och max 6 slides. 
Det finns svårare krav! ALLT material måste göra själv! Inga bilder/foton/figurer från internet eller andra källor, även om de inte har copyright(!!!!). 😳

Och timer/animeringar och slide master/bildbakgrund måste användas. 😪 Det här var min första PowerPoint presentation och detta var riktigt utmanande och supertekniskt! 

Förutom det tekniska måste man också tänka på annat 😬:
"The digital pres­entation (slide show) should stand for itself, i.e. the message and its central thread should be clearly visible, readable, understandable as well as impressive and convincing by watching the digital presentation."
Så här blev resultatet:



Jag är nöjd. Jag har läst Alexei Kapterevs bok "Presentation Secrets" och antecknat och kollat på kursytan och följt det. T.ex. har jag valt typsnitt som Kapterev rekommenderar och valt grön då det symboliserar natur och växter, vilket passar till frukttemat. 


Ayamase

Mängd: 1 st portion 

Ingredienser:
1 gul lök
1 röd chilifrukt 
2 gröna paprikor (~ 330 g)
5 champinjoner (~ 450-352
2 dl vatten 
Rapsolja 
1 tsk malen gurkmeja 
1 tsk salt

Instruktioner:
Skala och grovhacka lök. Skölj chilifrukt. Skär bort toppen och botten. Kärna ur. Skölj paprika. Skär bort botten och toppen. Kärna ur. Grovhacka. Borsta champinjoner. Dra bort stammarna. Grovhacka. Häll lök, chilifrukt, paprika och vatten i en mixer. Mixa på låg hastighet så det är klumpigt. Sätt sil över skål. Häll i blandningen. Pressa med sked. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja och blandningen i en kastrull. Puttra i 5-6 minuter och rör om varannan minut. Tillsätt rapsolja, gurkmeja och salt. Puttra i 4-5 minuter och rör om hela tiden. Häll i champinjoner. Puttra i 10-11 minuter och rör om konstant. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Matode!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar