onsdag 6 oktober 2021

Kokt hirs

Hirs smakar som en blandning av quinoa och råris, tycker jag. Gott! Och näringsrikt! 
100 g kokt hirs utan salt har 0.3 mg vitamin B6, 1.9 mg järn, 1.36 mg zink, 96 mg fosfor (Livsmedelsinfo). 

RDI för vitamin B6 för vuxna är 1.2 mellan 1.6 mg (Livsmedelsverket). Vuxna behöver 9 eller 15 mg järn per dag (Livsmedelsverket). 7-11 mg av zink behövs varje dag för vuxna (Livsmedelsverket). RDI för fosfor för vuxna är 600-900 mg (Livsmedelsverket).

Jag skulle säga att en portion av hirs är minst 500 g. Då blir det 1.5 mg vitamin B6, 9.5 mg järn, 6.8 mg zink och 480 mg fosfor! 


Kokt hirs

Mängd: ca 1495 g

Ingredienser:
500 g Saltå Kvarn Ekologisk Hirs 
10 dl vatten 
12 dl vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll hirs och vatten i en kastrull. Koka i 1-2 minuter. Häll av vattnet. Sänk värmen till medel. Tillsätt vatten. Puttra i 9-10 minuter under lock. Ta bort kastrullen. Ta bort lock. Låt stå i 15-16 minuter. Fluffa. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Żegnaj! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar