Det är dag 2 på Fruit & Veg Month. Idag blir det en engelsk paj: Plum Crumble!
Vad är skillnaden mellan en crumble och en smulpaj? En crumble gräddas längre, så att frukten bubblar och blir mjukare. Och innan smuldegen strös någonting på/blandas med frukten. Kryddor, citrusskal och socker, t.ex.
Men crisp, crumble och cobbler påminner om varandra. Och för att göra det krångligare så används Apple crisp och Apple crumble som synonymer i Storbritannien och Australien, men i Kanada och USA är de annorlunda.
Vad skiljer alla dessa smulpajsvarianter åt?
Jag har skapat denna tabell:
Konsistensen i toppingen är också annorlunda, enligt Duluth News Tribune:
"The topping [till en crumble] is generally more clumpy than a crisp topping, but not as clumpy as a cobbler topping."
Deras historia skiljer sig åt.
Den tidigaste skriftliga referensen till Apple crisp kom 1924 i kokboken Everybody's Cook Book: A Comprehensive Manual of Home Cookery
"Apple crumble is a British pudding similar to the apple crisp that originated during World War II food rationing" skriver Wikipedia.
Och sist men inte minst, cobbler:
"Cobblers originated in the British American colonies. English settlers were unable to make traditional suet puddings due to lack of suitable ingredients and cooking equipment, so instead covered a stewed filling with a layer of uncooked plain biscuits, scone batter or dumplings, fitted together. The origin of the name cobbler, recorded from 1859, is uncertain: it may be related to the archaic word cobeler, meaning "wooden bowl". or the term may be due to the topping having the visual appearance of a 'cobbled' stone pathway rather than a 'smooth' paving which would otherwise be represented by a rolled out pastry topping."
Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_crisp
https://en.wikipedia.org/wiki/Cobbler_(food)
https://www.duluthnewstribune.com/lifestyle/food/4684828-Apple-Brown-Betty-Apple-Crisp-and-Apple-Cobbler-Whats-the-difference-between-these-desserts
* Uppdatering 6/7-2022: Tyvärr tillverkas inte längre Garant Ekologiskt Vegogott Block. Rekommenderar Violife Vioblock istället
Plum Crumble
Mängd: 1 st 21 cm i dm pajform, ca 700 g
Ingredienser:
500 g plommon
2 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
1 tsk citronsaft
Havresmuldeg:
1/2 tsk malen kanel
2 msk ICA Sötströ
2 msk riven kokos
1 msk Risenta Kokosmjöl
2 dl Sellton Havremjöl
1 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
70 g rumsvarmt Garant Ekologiskt Vegogott Block *
Ingredienser:
Skölj plommon i durkslag. Grovhacka. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda plommon, sötströ, kanel och citronsaft i en skål. Häll i en pajform. Blanda kanel, sötströ, kokos, kokosmjöl, havremjöl och havregryn i en skål. Smula ner smör. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 30-31 minuter. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Bye!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar