Plommon- och mandelmüsli är dagens recept! 😍
Men vad är müsli? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia).
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (Healthline, Wikipedia).
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits" (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli.
Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question...
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown" (Wikipedia).
Jag utgick från Tranbär- och valnötsmüsli.
Plommon- och mandelmüsli
Mängd: ca 625 g
Ingredienser:
100 g torkade plommon
20 g naturella valnötter
70 g naturella mandlar
40 g torkade tranbär
40 g russin
1 dl riven kokos
20 g solrosfrön
20 g hampafrön
6 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
1 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
Instruktioner:
Finhacka plommon, valnötter och mandlar. Blanda allt i en skål.
Förvaring: Förvara lufttätt.
Nagaatti!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar