onsdag 1 oktober 2025

Bön- och pastasallad

1 oktober börjar Pasta Month! National Pasta Association skapade temamånaden 2011 (Days of the Year).
Och idag börjar Vegetarian Month! Eller Vegetarian Awareness Month. New Zeeland Vegetarian Society använder båda namnen. 🤷‍♀️ Temamånaden skapades 1977 av North American Vegetarian Society (NAVS). "A year later, the International Vegetarian Union endorsed it, amplifying its reach and impact globally" (Days of the year). "The World Vegetarian Day was first established in 1977 by the North American Vegetarian Society and was further endorsed by the International Vegetarian Union in 1978. It evolved into a Vegetarian Awareness Month" (New Zeeland Vegetarian Society).

1-7 oktober är Vegetarian Week! Temaveckan skapades av brittiska Vegetarian Society 1992 som en temadag och har förlängts till en hel vecka (Wikipedia).
1-7 oktober är också International Vegetarian Week! Temaveckan skapades 2008 av International Vegetarian Union (Wikipedia).

Och, till sist, är 1 oktober World Vegetarian Day! Så här skriver Wikipedia:
"World Vegetarian Day is observed annually around the planet on October 1. It is a day of celebration established by the North American Vegetarian Society in 1977 and endorsed by the International Vegetarian Union in 1978, 'To promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.'" 

Dagens recept är Bön- och pastasallad. 🍅🥒🥦🧅🫑🍎🫛🫘🥗 Jag utgick från Bön- och rissallad


Bön- och pastasallad 

Mängd: 4 st 100 cl skålar, ca 2250 g

Ingredienser:
1 liten gul lök
1/2 gurka (~ 275 g)
1 röd paprika (~ 120 g) 
3 tomater (~ 340 g) 
200 g cocktailtomater 
75 g babyspenat 
1 äpple (~ 165 g) 
175 g fryst broccoli 
100 g frysta gröna ärtor 
40 g Pasta Natura Conchiglie Amaranto, Teff e Quinoa (~ 70 g kokt)
50 g Kung Markatta Linspasta (~ 100 g kokt)
60 g Kung Markatta Kikärtspasta (~ 110 g kokt)
100 g kokta borlottibönor 
200 g kokta cannellinibönor 
200 g kokta svarta bönor 

Dressing: 
30 g olivolja 
1 msk citronsaft 
1/2 tsk malen svartpeppar 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen paprika 
1 msk torkad persilja 
2 tsk salt 

Instruktioner: 
Skala och finhacka lök. Skölj och finhacka gurka. Skölj, kärna ur och finhacka paprika. Skölj och finhacka tomat. Skölj och dela cocktailtomater. Skölj och riv spenat. Skölj, kärna ur och finhacka äpple. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Tillsätt broccoli.
Koka i 5-6 minuter. Häll i durkslag. Skär i mindre buketter. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt ärtor. Låt koka upp. Ta bort kastrullen. Låt stå i 2-3 minuter. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp. Koka linspasta i 3-4 minuter. Skölj pasta. Häll vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp. Koka kikärtspasta i 3-4 minuter. Skölj pasta. Häll vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp. Koka conchiglie i 14-15 minuter. Rör om då och då. Häll i durkslag. 
Skölj bönor. Häll lök, gurka, tomat, spenat, äpple, broccoli, ärtor, pasta och bönor i en skål. Blanda olivolja, citronsaft, svartpeppar, ingefära, paprika, persilja och salt i en skål. Häll i dressingen och blanda. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Bàibài!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar