måndag 16 juni 2025

Bön- och potatissallad

16 juni är dag 16 på Fresh Fruit and Vegetables Month men också Fresh Veggies Day! Temadagens ursprung är okänt men har firats sedan åtminstone 2012. 


Bön- och potatissallad

Mängd: 4 st 100 cl skålar, ca 2630 g

Ingredienser:
1 medium gul lök 
1/2 gurka (~ 210 g) 
1 röd paprika (~ 250 g) 
1 äpple (~ 195 g) 
4 tomater (~ 350 g) 
150 g babyplommontomater 
175 g orangea babyplommontomater 
150 g grönkål 
8 potatisar (~ 650 g) (~ 420 g efteråt)
200 g fryst broccoli 
100 g kokta röda kidneybönor 
150 g kokta limabönor 
200 g kokta svarta bönor 
100 g kokt quinoa  

Dressing: 
40 g olivolja 
1 msk citronsaft 
1/2 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen paprika 
1 msk torkad persilja 
1 msk salt 

Instruktioner: 
Skala och finhacka lök. Skölj och finhacka gurka. Skölj, kärna ur och finhacka paprika. Skölj, kärna ur och finhacka äpple. Skölj och finhacka tomat. Skölj och dela babyplommontomater. Skölj och dela babyplommontomater. Skölj och riv grönkål. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Skala potatis. Koka i 10-11 minuter. Skölj i kallt vatten. Häll i durkslag. Låt svalna. Finhacka. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Tillsätt broccoli. Koka i 5-6 minuter. Häll i durkslag. Skär i mindre buketter. Skölj bönor. Häll lök, gurka, paprika, äpple, tomat, grönkål, potatis, broccoli, bönor och quinoa i en skål. Blanda olivolja, citronsaft, svartpeppar, ingefära, paprika, persilja och salt i en skål. Häll i dressingen och blanda. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Nag paalam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar