fredag 7 mars 2025

Paprika- och hirsgryta

7 mars är dag 7 på Nutrition Month. Det är även Plant Power Day! Alpro grundade Plant Power Day 2018 (Vegan Food And Living). Vegan Food And Living säger att Vicky Upton, Alpro, sa: "There’s no doubt about the fact that plant-based eating is gaining momentum, and for good reason. This way of eating is good for people, and it’s good for the planet – and the reality is that the way we’re currently eating and producing food simply isn’t sustainable, and we need to make a change. That’s why we believe that the future of food is plant-based and we’re committed to leading the charge".

Jag utgick från Quinoa- och hirsgryta.


Paprika- och hirsgryta

Mängd: 2 st 100 cl skålar 

Ingredienser: 
1 rödlök
1 röd paprika (~ 140 g) 
1 gul paprika (~ 150 g) 
1 grön paprika (~ 135 g) 
30 g olivolja 
85 g tomatpuré 
1 tsk malen gurkmeja 
1 tsk malen ingefära 
1 tsk malen spiskummin   
350 g passerade tomater 
4 dl vatten 
150 g kokta gröna linser 
600 g kokt hirs 
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar 
1 msk torkad persilja 

Instruktioner: 
Skala och finhacka rödlök. Skölj paprika. Kärna ur och finhacka. Värm en spisplatta på medelhög värme. Häll lök, paprika och olivolja i en stekpanna. Fräs i 8 minuter. Tillsätt tomatpuré. Fräs i 2 minuter. Häll i gurkmeja, ingefära och spiskummin. Fräs i 1 minut. Häll i en kastrull. Blanda i tomat och vatten. Höj värmen till hög. Koka i 10-11 minuter under lock och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Skölj linser. Blanda i linser, hirs, salt, svartpeppar och persilja. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Akyire! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar