Idag börjar World Vegan Month! Varje november sedan 1994 firas denna temamånad (Vegan Society).
Och 1 november är World Vegan Day! Wikipedia berättar om historien:
"The event was established in 1994 by Louise Wallis, then Chair of The Vegan Society in the United Kingdom, to commemorate the 50th anniversary of the founding of the organisation and the coining of the terms 'vegan' and 'veganism'."
"The event was established in 1994 by Louise Wallis, then Chair of The Vegan Society in the United Kingdom, to commemorate the 50th anniversary of the founding of the organisation and the coining of the terms 'vegan' and 'veganism'."
Varför 1 november? "Speaking in 2011, Louise Wallis said: 'We knew the Society had been founded in November 1944 but didn’t know the exact date, so I decided to go for 1 November, partly because I liked the idea of this date coinciding with Samhain/Halloween and the Day of the Dead – traditional times for feasting and celebration, both apt and auspicious.'" (Wikipedia).
Idag är också starten på Millet & Teff Month/Teff & Millet Month! Whole Grains Council har valt ett fullkorn för varje månad.
Januari: Havregryn
Februari: Korn
Mars: Quinoa
April: Groddade gryn
Maj: Amaranth
Juni: Durra
Juli: Vete
Augusti: Råg och triticale
September: Ris och vildris
Oktober: Majs inklusive popcorn
November: Hirs och teff
December: Bovete
Jordnötssmörshirs är dagens recept. Jag inspirerades av Mupunga unedovi, jordnötssmörsris från Zimbabwe.
Jordnötssmörshirs
Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 440 g
Ingredienser:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
5 g färsk koriander
25 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen ingefära
50 g creamy jordnötssmör
3 msk vatten
300 g kokt hirs
1/2 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och skiva vitlök. Skölj och finriv koriander. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll smör och lök i en kastrull. Fräs i 10-11 minuter. Tillsätt vitlök, spiskummin, koriander, ingefära. Fräs i 1 minut. Häll i jordnötssmör och vatten. Fräs i 1 minut. Ta bort kastrullen. Blanda i hirs, salt och svartpeppar. Häll på tallrik. Strö över koriander. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Akaoneka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar