26 oktober är dag 26 på Vegetarian Month och Österrikes nationaldag! 🇦🇹 Och dessutom Potatisens dag! 🥔 Svensk potatis säger:
"Potatisakademien har tagit initiativet till att proklamera den 26 oktober som Potatisens Dag. Tanken är att vår kära knöl skall firas i hela landet då potatisen är skördad och tillgången är god i hela landet. Förhoppningen är att det serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden men även på restauranger och givetvis i hemmen."
Dagens recept är Erdäpfelsalat. Erdäpfel är potatis och salat är sallad.
Ingredienser och tillagningsmetod varierar. Plantbased red head skriver:
"I am sorry to disappoint you at the very beginning, but actually, there is no such thing as a typical Austrian potato salad. Rather, there is a Tyrolean potato salad, a Styrian potato salad … and a Viennese potato salad. Basically, they are made similarly, but with modifications. Some add ham, others add bacon or pumpkin seed oil and lamb’s lettuce."
Plantbased red heads recept är från Wien:
"This recipe is a delicious classic Viennese potato salad, just like you would eat it at Grandma’s or in the famous traditional Viennese restaurant 'Figlmüller' as an accompaniment to the Wiener Schnitzel, but all vegan. Huh! What shouldn’t be vegan in a potato salad that isn’t prepared with sausage, meat or egg? Viennese-style potato salad is originally marinated with beef broth. [...] It still tastes very authentic. As a Viennese who has eaten tons of Austrian potato salad, I dare to say so.
One 'secret' and a special thing about the Viennese potato salad is a dressing made with red onions, over which you pour the hot broth. As a result, the onions are blanched and no longer taste as strong."
Det är vaxig potatis som gäller! Jag googlade och här är exempel: nypotatis, röd potatis, Charlotte, Jazzy, Maris Peer, Jersey Royals, Fingerling, Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle. Tog Flova.
Plantbased red head tar vaxig potatis, rödlök, vatten, grönsaksbuljongpulver, rapsolja/solrosolja, äppelcidervinäger, senap, salt och svartpeppar. Garneras med gräslök.
Everyday delicious använder "salad potatoes", eventuellt brödkumminfrön, benbuljong, vitvinsvinäger, dragonsenap/dijonsenap, socker, rödlök, rapsolja/solrosolja, salt och peppar. Garneras med gräslök.
Serious Eats tar Yukon Gold, koshersalt, vitvinsvinäger, olivolja, dijonsenap, rödlök, gräslök, kycklingbuljong, socker, vitpeppar/svartpeppar.
Ich koche gör Klassischer Erdäpfelsalat nach Wiener Art (från Martina Hohenlohes kokbok "Wiener Küche: zum Kennenlernen und Nachkochen") med fast potatis, gul lök, benbuljong, ättika, solrosolja/majsolja, dragonsenap, salt, peppar och socker. Gräslök eller färsk persilja kan tillsättas.
Receptet på s-küche görs med vaxig potatis, nötbuljong, rödlök, vinäger, dragonsenap/dijonsenap, peppar, salt, socker, solrosolja/majsolja, gräslök. Rädisor eller lammsallat kan tillsättas. Kan serveras med rödlök, vinäger, vatten och socker.
Kochbar tar fast potatis, salt, rödlök, hönsbuljong, vitpeppar, valnötsvinäger, dragonsenap, salt, socker, färsk persilja, dragon och gräslök, och brynt smör(?).
Wiener Gustos recept görs med fast potatis,
rödlök, solrosolja, nötbuljong/grönsaksbuljong, äppelcidervinäger/Hesperiden-Essig,
dragonsenap, salt, peppar, malen spiskummin, färsk gräslök, socker.
Stadt Wien använder fast potatis, rödlök, nötbuljong, Hesperiden-essig/vitvinsvinäger/äppelcidervinäger, rapsolja, salt, peppar, brödkumminfrön (valfritt), senap/dragonsenap, socker (valfritt). Garneras med gräslök och rödlök.
Observera! Koka inte för länge. Recepten säger 15 minuter, 20 minuter, 20-25 minuter men jag kollade och de var klara när de kokat 10-11 minuter.
Wiener Erdäpfelsalat
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1140 g
Ingredienser:
1 rödlök
5 g gräslök
1000 g tvättad vaxig potatis (~ 780 g kokt)
1 tsk Renée Voltaire Veggiebuljong
1 1/2 dl hett vatten
50 g solrosolja
3 msk vitvinsvinäger
15 g dijonsenap
1 tsk ICA Sötströ
1 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka rödlök. Skölj och finhacka gräslök. Värm en spisplatta på hög värme. Häll potatis, kallt vatten och salt i en kastrull. Koka till färdig inuti, 10-11 minuter. Häll rödlök, grönsaksbuljongpulver, vatten, solrosolja, vitvinsvinäger, dijonsenap, sötströ, salt och svartpeppar i en skål. Blanda. Skölj potatis lite i kallt vatten. Skala och skiva så tunt det går. Häll varm dressing över varm potatis. Blanda försiktigt. Stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Strö över gräslök. Servera rumsvarmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Servus!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar