tisdag 19 december 2023

Pepparkaksbullar

Idag var en KATastrofal dag för Tigger! Hon var hos VETERINÄREN! "Men vänta", tänker du kanske nu, "var Tigger inte precis där?" Joo, det lilla livet var på Evidensia 6 december OCH IDAG! 
Först så FASTADE hon och fick INGEN FRUKOST! Sen när hon sov på sin säng så blev hon lagd i en jävla bur! Och sen var hon plötsligt i en förbannad BIL! Tigger uttryckte sina tankar och känslor om detta!
07:51 kom vi fram till TORTYRHUSET. 


08:16 lämnade vi henne. 10:37 ringde Evidensia och berättade att allt gick var bra. De tog bort tandsten och rengjorde. Inga tänder togs ut! 😊 11:07 hämtade vi henne. Hon var trött och klagade lite i bilen.


11:19 kom vi hem. Tog av bandage och ID-halsband. Hon fick mjuk mat direkt av mamma. Hon var trött. Men så lekte hon 14:55! Vi tog med leksak till Tigger som Mullis ratade som jag hade lagt i vardagsrummet. Och när jag och mamma var i sovrummet lät leksaken: 


15:18 hoppade hon upp på sin säng för att myyysa. 😍


Och senare visade hon vad hon kunde! 


Mullis tyckte den var läskig, sa mamma, men Tigger tyckte den var kul! 😺😸
Hon fick också mjuk mat till middag. Så ett tröstpris för denna hemska dagen. 😿 

Nu till dagens recept: Pepparkaksbullar! Jag fick upp på "Discover" på Google Chrome när jag öppnade ny flik recept på Pepparkaksbullar på Fridas Bakblogg. Jag hade gjort pepparkaksbullar flera år sen men de blev inte så bra. Jag testade igen och utgick från Kanelbullar


Pepparkaksbullar 

Mängd: 10 st stora, ca 940 g

Ingredienser:
25 g färsk jäst för söta degar
3 1/2 dl kall Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
100 g agavesirap
1 tsk malen kardemumma
50 g majsmjöl
150 g rismjöl
175 g potatismjöl
1 krm salt
10 g xantangummi
10 g psyllium
75 g rumsvarmt Naturli' Ekologisk Vegan Block

Fyllning 
50 g rumsvarmt Naturli' Ekologisk Vegan Block 
~ 2 dl ICA Sötströ 
~ 3 msk malen kanel 

Instruktioner:
Smula ner jäst i en skål. Tillsätt havremjölk och agavesirap. Blanda till jästen är upplöst.
Blanda kardemumma, pepparkakskrydda, majsmjöl, rismjöl och potatismjöl i en annan skål. Häll i mjöl och blanda. Blanda salt, psyllium och xantangummi i en skål. Tillsätt till smeten under omrörning. Knåda i smör. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Lägg bakplåtspapper på bordet så de överlappar. Strö på rikligt rismjöl. Platta ut degen till ca 55x30 cm rektangel. Bred på smör. Strö på sötströ, kanel och pepparkakskrydda. Rulla ihop till rulle. Skär i bitar. (OBS! Rulla om om det blir för sladdrigt). Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Lägg kanelbullar på bakplåt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med havremjölk. Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter. Låt svalna i 30 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Förvara lufttätt.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar