lördag 21 oktober 2023

Haricots verts- och äpplesallad

21 oktober är Apple Day! Apple Day är en brittisk temadag som firas varje år 21 oktober sedan 1990 då Common Ground höll event i Covent Garden. Vad handlar temadagen om? Wikipedia förklarar:

"Common Ground describe the day as a way of celebrating and demonstrating that variety and richness matter to a locality and that it is possible to effect change in your place. Common Ground has used the apple as a symbol of the physical, cultural and genetic diversity we should not let slip away. In linking particular apples with their place of origin, they hope that orchards will be recognized and conserved for their contribution to local distinctiveness, including the rich diversity of wild life they support." 

Haricots verts- och äpplesallad är alltså receptet för dagen. Färgglad och krispig sallad med bl.a. cannellinibönor, grönkål och tomat 🍅🥬🍎🥗

Haricots verts- och äpplesallad

Mängd: 4 st portioner, ca 2230 g

Ingredienser:
2 salladslökar (~ 40 g) 
1/2 gurka (~ 190 g)  
125 g babyplommontomater 
100 g gula cocktailtomater 
80 g grönkål 
3 msk citronsaft 
10 dl vatten
4 äpplen (~ 460 g) 
1 blomkål (~ 520 g) (~ 300 g efteråt) 
200 g frysta gröna ärtor 
400 g frysta haricots verts 

Dressing:
40 g fryst tinad persilja  
1 msk rapsolja 
1 tsk citronsaft 
1/2 krm malen svartpeppar 
2 tsk ICA Sötströ 
2 msk salt

Instruktioner: 
Skölj salladslök. Finhacka. Skölj gurka. Finhacka. Skölj tomat. Dela. Skölj grönkål. Riv. Blanda citronsaft och vatten i en skål. Skölj äpple. Kärna ur och finhacka. Häll i skålen. Häll av vätskan. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt koka upp. Släng blomkålsblast. Skölj blomkål. Skär loss buketter. Häll i kastrullen. Koka i 12-13 minuter. Skölj. Dela i mindre bitar. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt ärtor. Låt koka upp. Ta bort kastrullen. Låt stå i 2-3 minuter. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på hög värme. Häll haricots verts och vatten så det knappt täcker i en kastrull. Koka i 1-2 minuter. Ta bort. Häll av några dl vatten. Tillsätt några dl kallt vatten. Låt stå i 5-6 minuter. Häll av vattnet. Skär i mindre bitar. Skölj cannellinibönor. Skölj ärtor. Blanda lök, gurka, tomat, grönkål, äpple, blomkål, gröna ärtor, haricots verts, cannellinibönor och gula ärtor i en skål. Blanda persilja, rapsolja, citronsaft, svartpeppar, sötströ och salt i en skål. Tillsätt i salladen och blanda. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tschüssi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar