22 augusti är Internationella müslidagen! Temadagen skapades av Risenta (Temadagar). Tranbär- och valnötsmüsli är dagens recept.
Men vad är granola? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia).
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (Healthline, Wikipedia).
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits" (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli.
Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question...
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown" (Wikipedia).
Tranbär- och valnötsmüsli
Mängd: ca 625 g
Ingredienser:
25 g naturella mandlar
75 g naturella valnötter
100 g ICA Gott Liv Torkade Tranbär
60 g russin
60 g russin
30 g Urtekram Apple Cubes
15 g solrosfrön
25 g hampafrön
1 dl riven kokos
1 dl riven kokos
6 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
1 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
1 msk ICA Sötströ
1 tsk malen kanel
Instruktioner:
Finhacka mandlar och valnötter. Häll allt i en skål. Blanda.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Šala gabotse!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar