lördag 1 mars 2025

Blomkål- och jordnötssmörsquinoa

1 mars börjar Frozen Food Month! The National Frozen and Refrigerated Food Association, Inc. (NFRA) skapade temamånaden "in honor of food culture and industry throughout time" (Veestro). Enligt Zippia var den första gången som Frozen Food Month skedde 1984 för att öka försäljningen. Daysoftheyear säger att dåvarande presidenten Ronald Reagan utnämnde Frozen Food Month som en nationell helgdag 1984.

Nutrition Month börjar också idag. Temamånaden skapades av Academy of Nutrition and Dietetics och firas varje mars i Kanada och USA (There is a Day for That!). 

Och mars är Quinoa Month! Whole Grains Council har valt ett fullkorn för varje månad.
Januari: Havregryn 
Februari: Korn
Mars: Quinoa
April: Grodda gryn
Maj: Amaranth 
Juni: Durra
Juli: Vete
Augusti: Råg och triticale
September: Ris och vildris
Oktober: Majs inklusive popcorn 
November: Hirs och teff
December: Bovete 

Dessutom är mars Peanut Month! Temamånden började som Peanut Week 1941 och blev en hel månad 1974 (National Day Calendar). 
1 mars är Peanut Butter Lover's Day! Temadagen skapades 1990 (National Day Calendar). 
Dagens recept kombinerar allt: Blomkål- och jordnötssmörsquinoa! 😍 Jag utgick från Spenat- och jordnötssmörsquinoa


Blomkål- och jordnötssmörsquinoa 

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 1055 g

Ingredienser: 
1 liten gul lök
20 g olivolja 
500 g tinade frysta blomkålsbuketter
1 krm malen svartpeppar  
1/2 tsk malen gurkmeja 
1 tsk malen ingefära 
1 tsk torkad basilika 
1 tsk torkad rosmarin 
30 g tinad fryst persilja
3 dl vatten 
80 g creamy jordnötssmör 
500 g kokt quinoa 
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Finhacka blomkål. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och olivolja i en stekpanna. Fräs i 8 minuter. Höj värmen till hög. Tillsätt blomkål, svartpeppar, gurkmeja, ingefära, basilika och rosmarin. Fräs i 8 minuter. Häll i persilja och vatten. Koka i 8 minuter tills blomkål är mjuk. Ta bort stekpannan. Blanda i jordnötssmör. Skölj quinoa. Häll i quinoa och salt. Blanda. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Avvedeci!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar