24 januari är dag 24 på Fiber Focus Month och även Peanut Butter Day! Cook's Info skriver att temadagen har funnits sedan åtminstone 1997. Dagens recept är Aziin Nusunnu! Det är jordnötssmörssås från Benin. 🇧🇯 Den har sitt ursprung i Tigadéguéna:, jordnötssmörsgryta från Mali.
Varianter av Tigadéguéna har utvecklats i Västafrika och Centralafrika.
Tastes from the road säger: "This dish is incredibly similar to Maafe, a peanut stew from the bordering country of Senegal as well as Guinea and The Gambia."
Sauce d'Arachide i Elfenbenskusten, Mafé i Senegal, Azindezzi i Togo, Nkatindé/Aziin Nusunnu i Benin, Sauce Z’ara i Demokratiska republiken Kongo, Peanut soup i Liberia, Groundnut soup i Kamerun, Gbenben i Sierra Leone, Gnankati i Togo,
Maffé i Guinea, Caldo de Mancarra i Guinea-Bissau, Maffi Tiga i Niger, Tighadouin i Mauretanien, Maafe i Burkina Faso, Domodah i Gambia, Daraba i Tchad, Moutchou i Gabon, Peanut sauce i Ekvatorialguinea, Peanut sauce i Ghana, Peanut sauce i Nigeria (Afrik, Edible Mosaic, Wikipedia, Rachel 'Round the World), New York Times Cooking, Ounje Aladun, African Gourmet, Fun Times Magazine, International Cuisine, African Spoon, Polkadot Passport).
Officiella språket i Benin är franska men det finns massa språk som fon, bariba, yoruba och dendi. Så Sauce d'Arachide är det franska namnet. Aziin Nusunnu såg jag på flera sidor. Wiktionarys sida om ordet azin finns på engelska och gun. (Gun? Ja, jag fick ju googla på det. Wikipedia säger: "Gun is part of the Fon dialectal cluster within the Eastern Gbe languages").
Azín betyder jordnöt och kommer från "Proto-Gbe *azĩ́. Cognates include Fon aziín, Saxwe Gbe azìn, Ayizo aziin" (Wiktionary).
Jag antar att Nusunnu betyder sås.
Recepten är väldigt lika men mängderna varierar liiite.
Lucy M. Longs recept på Sauce d'Arachide på sida 24 och 25 i "Ethnic American Cooking: Recipes for Living in a New World" innehåller 3 msk jordnötsolja, 2 msk tomatpuré, 2 tsk piment paste "(chopped hot pepper can substitute, with the variety of pepper selected according to the spiciness desired)", 1 1/2 tsk salt, 1 köttbuljongkub, 375-406 g smooth jordnötssmör, 5 msk finhackad lök och 3.54 dl vatten.
Beskrivningen säger:
"Piment paste is also commercially produced but can be made at home by blending very hot chili peppers with onions, oil, vinegar, and fresh ginger."
Jordnötsolja värms. Lök och piment paste fräses. När löken mjuknar tillsätts tomatpuré och buljong. Fräses i ca 3 minuter. Jordnötssmör och vatten hälls i. Vispas ihop och kokas upp. Sjudas i ca 15 minuter "or until the mixture thickens to coat the back of a spoon". Kan mixas i matberedare för att få slät sås. "Traditionally, some cooks would mash the ingredients in a mortar prior to cooking." Serveras med fufu eller ingame pile (kokt mosad malangarot).
Healthy-life.narod gör Beninese Peanut Sauce med 3 msk olja, 2 msk tomatpuré, 2 tsk piment "(Scotch bonnet chillies pounded to a paste in a pestle and mortar)", 1/2 tsk salt, 1 köttbuljongkub, 120 g creamy jordnötssmör, 2 1/2 dl vatten och 150 g tärnad lök.
Olja värms och piment, lök, tomatpuré och buljong tillsätts. Fräses tills löken mjuknar och sen blandas jordnötssmör och vatten i. Kokas upp. Sjudas under lock i ca 15 minuter. Serveras med kokt potatis.
Receptet under Beninese Peanut Sauce på Healthy-life.narods sida om recept från Benin heter helt enkelt Peanut Sauce. 3 msk olja, 2 msk tomatpuré, 1/2-1 tsk piment (hot pepper), 1/2 tsk salt, 1 köttbuljongkub, 2.37 dl vatten, 125-135 g jordnötssmör och 1.18 dl tärnad lök.
Tomatpuré, chili, salt, lök, buljong och olja fräses i några minuter. Jordnötssmör och vatten blandas i. Kokas upp. Sjudas i 15 minuter.
Recipes Wiki gör Peanut Sauce Benin med 3 msk olja, 2 msk tomatpuré, 1/2-1 tsk "of your favorite piment (hot pepper)-(amount depends how bien intégréd you were or still are)", 1/2 tsk salt, 1 köttbuljongkub, 2.37 dl vatten, 125-135 g jordnötssmör och 1.18 dl tärnad lök. Olja, tomatpuré, peppar, salt och buljong fräses i några minuter. Jordnötssmör och vatten blandas. Kokas upp. Sjudas i 15 minuter. Serveras med ris.
The Foreign Forks recept på Spicy Peanut Sauce (Benin) innehåller 1/2 stor gul lök, 1/2 habanero, 1 köttbuljongkub, 2 msk olja, 2 msk tomatpuré, 3/4 tsk salt, 1.77 dl vatten och 125-135 g creamy jordnötssmör.
1/2 habanero blir det milt men man kan öka till 1 eller 2. "The spicier to Spicy Peanut Sauce, the more traditionally Beninese it is."
Lök och habanero mixas i matberedare tills slätt. Olja, lök, tomatpuré, salt, och buljong hälls i stekpanna. Fräses i ca 5 minuter. Jordnötssmör och vatten blandas i. Sjudas under lock i 15 minuter. Serveras med kött, grönsaker, ris eller potatis.
Travel by stove gör Peanut Sauce over Rice med 3 msk röd palmolja, 2 msk tomatpuré, 1/2-1 tsk habanero, 1/2 tsk salt, 1 köttbuljongkub/1 tsk köttbuljongpulver, 2.37 dl vatten, 125-135 g jordnötssmör och 1.18 dl tärnad lök. Palmolja värms och tomatpuré, habanero, salt, lök och buljong tillsätts. Fräses i 2-3 minuter. Jordnötssmör och vatten hälls i. Kokas upp och sjudas i 10-15 minuter. Serveras med kokt ris.
Aziin Nusunnu
Mängd: ca 310 g
Ingredienser:
1/2 liten gul lök (1 dl efteråt)
1 habanero (~ 10 g) (2 tsk mosad)
30 g solrosolja
40 g tomatpuré
1 tsk Renée Voltaire Veggiebuljong
120 g creamy jordnötssmör
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skölj och kärna ur habanero. Mosa i mortel. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, habanero, solrosolja, tomatpuré och buljong i en kastrull. Fräs i 5 minuter. Blanda i jordnötssmör och vatten. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Sjuda under lock i 14-15 minuter och rör om ofta. Blanda i salt. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Odabo!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar