torsdag 21 december 2023

Saffransbullar

Ofattbart att julafton är om 3 dagar! 🫨 Och om mindre än två veckor är det 2024! 🫣 
Dagens recept är Saffransbullar! 💛 Det är INTE lussekatter, utan helt enkelt bulldeg (jag utgick från Kanelbullar) med saffran i degen och kardemumma och saffran i fyllningen. 😊


Saffransbullar 

Mängd: 10 st stora, ca 950 g

Ingredienser:
25 g färsk jäst för söta degar
1/2 g malen saffran
3 1/2 dl kall Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
100 g agavesirap
1 tsk malen kardemumma
50 g majsmjöl
150 g rismjöl
175 g potatismjöl
1 krm salt
10 g xantangummi
10 g psyllium
75 g rumsvarmt Naturli' Ekologisk Vegan Block
Rismjöl 

Fyllning:
50 g rumsvarmt Naturli' Ekologisk Vegan Block 
~ 2 dl ICA Sötströ 
~ 2 msk malen kardemumma 
2 tsk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
1/2 g malen saffran 

Instruktioner:
Smula ner jäst i en skål. Tillsätt saffran, havremjölk och agavesirap. Blanda till jästen är upplöst. Blanda kardemumma, majsmjöl, rismjöl och potatismjöl i en annan skål. Häll i mjöl och blanda. Blanda salt, psyllium och xantangummi i en skål. Tillsätt till smeten under omrörning. Knåda i smör. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Lägg bakplåtspapper på bordet så de överlappar. Strö på rikligt rismjöl. Platta ut degen till ca 55x30 cm rektangel. Bred på smör. Strö på sötströ och kardemumma. Blanda havremjölk och saffran i en skål. Bred på. Rulla ihop till rulle. Skär i bitar. (OBS! Rulla om om det blir för sladdrigt). Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Lägg saffransbullar på bakplåt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med havremjölk. Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter. Låt svalna i 30 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Förvara lufttätt.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar