fredag 22 december 2023

Lebkuchen

Lebkuchen är dagens recept! Lebkuchen är tyska pepparkakor. Var kommer namnet från? Wikipedia säger att det är ovisst men det kan vara latinets "libum" (flat bread), från 
germanska "Laib" (loaf), från germanska "lebbe" (very sweet). En teori: "Another likely possibility is that it comes from the old term Leb-Honig, the rather solid crystallized honey taken from the hive, that cannot be used for much beside baking. Folk etymology often associates the name with Leben (life), Leib (body), or Leibspeise (favorite food)." (Wikipedia).
Lebkuchen skapades av munkar i tyska regionen Franken på 1200-talet. I Nürnberg bakades lebkuchen åtminstone 1395. Och därifrån kommer ju de kända Nürnberger Lebkuchen som är sedan 1996 har skyddad ursprungsbeteckning. Sedan 1808 uppstod en mjöllös variation av Nürnberg Lebkuchen; Elisenlebkuchen. Elise var kanske dotter till bagaren eller fru till markgreve (Wikipedia).

Okej, men vad innehåller lebkuchen? De kan vara i olika former men rund är vanligast. Oftast innehåller de honung, kryddor som anis, kardemumma, koriander, kryddnejlika, ingefära, kryddpeppar, nötter som mandlar, hasselnötter och valnötter, eller kanderad frukt. De glaseras oftast, aningen med mörk choklad eller florsocker, men vissa är utan glasyr. Lebkuchen är vanligen mjuka, men det finns hårda pepparkakor som svenska, Lebkuchenherzen (Wikipedia). 

Ela Vegan säger: "German gingerbread is known worldwide, especially the Nuremberg Elisen Lebkuchen and the Aachener Printen. In grocery stores, gingerbread is often sold with chocolate glaze, for example as hearts/ stars/ pretzels (as I made them) or as small gingerbread hearts filled with jam." 


Jag utgick från Ela Vegans recept. Ela använder chokladglasyren men jag tyckte inte det lät gott. Så jag utgick från The Daring Gourmets glasyr. The Daring Gourmet säger "use water for a clear glaze or milk for an opaque glaze; substitute some heavy cream for the milk for an even more opaque/whiter glaze". Jag tog mandelmjölk.
Jag kollade på Google bilder på glasyren. Den varierar i genomskinlighet. 


Ela Vegan använder silikonform med olika motiv och föreslår t.ex. hjärtan, pepparkaksmän, donutplåt. Jag tog vaniljhjärtaplåt. 


Lebkuchen 

Mängd: 18 st 

Ingredienser:
2 tsk finrivet apelsinskal
2 tsk bakpulver 
1 msk kakao 
100 g bovetemjöl 
100 g mandelmjöl
150 g lönnsirap
50 g mandelsmör 
2 dl mandelmjölk 
70 g finhackade torkade aprikoser  
Solrosolja 

Glasyr: 
40 g Funksjonell Mat Sukrin Melis 
2 msk mandelmjölk

Instruktioner:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och finriv apelsin. Blanda skal, bakpulver, Lebkuchengewürz, kakao, bovetemjöl och mandelmjöl i en skål. Tillsätt lönnsirap, mandelsmör och mandelmjölk. Blanda. Vänd ner aprikoser. Smörj form med solrosolja. Häll i smet. Banka försiktigt för att få bort stora luftbubblor. Grädda mitt i ugnen i 17-18 minuter. Ta ut ur formen. Blanda florsocker och mandelmjölk i en skål. Häll över glasyren. Upprepa med all smet. Servera rumstempererat. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Tschüssi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar