GOD JUL!
Dagens recept är Glühmost! Det är en tysk juldryck som görs med alkoholhaltig äppelcider eller Apfelwein (The Kitchen Maus). The Kitchen Maus förklarar: "Though Apfelwein translates to 'apple wine' it’s not a wine in the technical sense since it has a lower alcohol content – around 6%. In some parts of Southern Germany and Austria, Apfelwein is referred to as Apfelmost. So you can likely tell from the name that Glühmost is more well known in Southern Germany and Austria, especially in the winter months or at some Christmas markets as an alternative to the ubiquitous Glühwein."
Glühmost är också älskad i Schweiz, enligt mitt googlande.
Jag utgick från The Kitchen Maus recept. Receptet använder äppelcider, citron, ingefära, kanel, kryddnejlika, stjärnanis och honung. Apelsinsaft (eller apelsinjuice?) är valfritt. Jag skippade det.
Jag kollade också på andra recept. German Food Guide använder torrt vitt vin, äppelcider, kanel, kryddnejlika, kardemumma och honung.
Sweets and lifestyle använder äppelcider, apelsin, citron, kanelstång, kryddnejlika, stjärnanis och strösocker.
Studying in Switzerland använder äpplejuice/äppelcider, apelsin, citron, kanelstång, kryddnejlika, vaniljstång, ingefära och stjärnanis.
Newly Swissed använder "Süssmost (clear apple juice)", apelsin, citron, kanelstång, ingefära, kryddnejlika, stjärnanis och vaniljstång.
Glühmost
Mängd: 2 st 45 cl tekoppar
Ingredienser:
1 citron
2 g färsk ingefära
1 kanelstång
1 stjärnanis
2 kryddnejlikor
10 g agavesirap
5 dl Herrljunga Äppelcider Alkoholfri Utan Tillsatt Socker
Instruktioner:
Skölj och skiva citron. Skala och finriv ingefära. Häll två citronskivor, ingefära, kanel, stjärnanis, kryddnejlika, agavesirap och äppelcider i en kastrull. Värm en spisplatta på medelvärme. Sjuda i 1-2 minuter. Stäng av spisplattan. Låt stå kvar i 20 minuter. Ställ sil över skål och häll i. Häll i tekoppar. Lägg i citronskiva och kanelstång. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Totsiens!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar