torsdag 16 november 2023

Quesadillas de Frijoles Negros

16 november är Mångkulturella matdagen! 2014 skapade nättidningen Kultursmakarna temadagen och beskriver anledningen varför:
"Vi vill ge vidgade vyer om världens mat och kulturer. Kultursmakarna vill inspirera till att prova en rätt från en annan kultur än den egna. Kultursmakarna uppmanar skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag."

Dagens recept kommer från Mexiko: Quesadillas de Frijoles Negros! Dvs Quesadillas med svarta bönor. Quesadillas är "a Mexican dish consisting of a tortilla that is filled primarily with cheese, and sometimes meats, spices, and other fillings, and then cooked on a griddle or stove" (Wikipedia). 

Jag utgick från sida 76 och 77 i den FANTASTISKA kokboken "Vegan Mexico: Soul-Satisfying Regional Recipes from Tamales to Tostadas" av Jason Wyrick. 
Jason säger:
"In Northern Mexico and north of the border, quesadillas are often made with flour tortillas, but in the rest if Mexico, it's corn all the way. The best ones are made with fresh, uncooked corn tortillas, but for simplicity, you can use store-bought." 
Jag köper Komali Tortillas Tradicional 15 cm på Cooper's Candy.

Jason rekommenderar mozzarella då den liknar queso Oaxaca, vit ost från Oaxaca, som vanligtvis används.
Jag köpte Herdez Chiles Chilpotles Enteros en Adobo på Tasty America.

Angående fotot, jag delade på de efteråt men de såg inte lika snygga ut då.😉


Quesadillas de Frijoles Negros

Mängd: 4 st

Ingredienser:
4 Komali Tortillas Tradicional 15 cm

Fyllning:
2 Herdez Chiles Chilpotles Enteros en Adobo (~ 35 g)
70 g Valio Oddlygood Mozzarella 

Instruktioner:
Finhacka chipotle. Skölj bönor. Blanda chipotle, bönor och mozzarella i en skål. Fördela på tortilla med 2 cm marginal. 
Värm en spisplatta på medelvärme. Lägg olivolja och tortilla i en stekpanna. Lägg på lock och stek i 2-3 minuter till osten smälter. Vik över ena halvan. Ta bort från stekpannan. Dela. Servera varmt.

Hasta pronto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar