21 november är Raggmunkens dag! Tredje tisdagen i november varje år firas denna temadagen som skapades av Raggmunksakademien (Temadagar).
Vad är raggmunk egentligen? Wikipedia säger:
"Raggmunk är en svensk maträtt bestående av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk, samt ibland ägg, och steks som plättar."
Men rårakor då? Hungrig förklarar:
"Skillnaden mellan raggmunk och rårakor är smeten. Raggmunk är råriven potatis blandad med pannkakssmet och serveras oftast med stekt rimmat fläsk och lingonsylt. Rårakor är råriven potatis och lök som steks i smör. De kan också serveras som raggmunk, men ännu hellre som en lyxig förrätt, t ex med löjrom, creme fraiche och strimlad salladslök."
Var kommer namnet från? 1904 kom första skriftliga beviset för ordet raggmunk.
"Ordet ragg betyder frasig, och munk kommer från munk som gett namn åt bakverk som pöser upp" (Wikipedia).
Jag utgick från Mera matglädje med matallergis recept.
Raggmunkar
Mängd: 5 st
Ingredienser:
1 tsk salt
1 nypa malen vitpeppar
1 dl bovetemjöl
2 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 nypa malen vitpeppar
1 dl bovetemjöl
2 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
2 msk vatten
5 fast potatis (~ 440 g) (~ 270 g efteråt)
2 msk rapsolja
2 msk rapsolja
Instruktioner:
Blanda salt, vitpeppar och bovetemjöl i en skål. Blanda i havremjölk och vatten lite i taget. Häll vatten i en skål. Skala och skölj potatis. Lägg potatis i vattnet. Grovriv. Pressa ur vätskan. Tillsätt potatis i smeten. Blanda. Värm en spisplatta på hög värme. Värm rapsolja i en stekpanna. Häll i smet. Stek i 3-4 minuter. Vänd och stek i 3-4 minuter.
Förvaring: Förvara i kyl.
Xede nyuie!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar