15 november är dag 15 på World Vegan Month men också Palestinas nationaldag! 🇵🇸
Dagens recept är Ba’dounsiyeh/bakdounsieh/bakdoonsiyyeh/Bakdonseeya/Bakdoonsiyyeh/Ba’dounsia/Baqdunsieh/Baqdonsieh.
Palestine in a Dish säger:
"The name Ba’dounsiyeh comes from the word Ba’dounis, which is the Arabic word for Parsley. [...] The tahini sauce mustn't be thick since it needs to be added to the parsley and it should be more like a dip or a dressing."
Christiane Dabdoub skriver i "Classic Palestinian Cuisine":
"Another one of the popular dip salads that accompany a mezze or barbecue, bakdounsieh is simple to prepare, flavoursome and healthy. It should be noted that it is important to chop the parsley by hand or you will end up with an unappetising dip of dubious colour and unappealing texture. [...] Using the yoghurt with tahineh sauce is a trick I learnt from my mother and it helps make a smoother and lighter paste."
Whats4eats skriver:
"Try bakdoonsiyyeh (يقدونسية), a bright, flavorful salad packed with nutrition. Bakdoonsiyyeh is great served as a salad accompaniment to grilled or fried fish. Also spelled bakdunsieh."
Whats4eats gör Bakdoonsiyyeh med 2 knippen italiensk persilja, utan stammar, hackad, 1.77 dl tahini, 4 msk citronsaft, salt och 1-2 msk vatten.
Tahini, citronsaft och salt blandas slätt i en skål. Vatten blandas i "as needed to make a thick dressing" Persilja blandas i.
Receptet på Bakdounsieh i "Classic Palestinian Cuisine" av Christiane Dabdoub Nasser innehåller 2.37 dl persilja, hackad, 4 msk tahini, 4 msk citronsaft, 2-3 msk vatten, 1.18 dl naturell yoghurt, 1 tsk salt och
1 tsk peppar. Garneras med olivolja.
Tahini och citronsaft blandas "until you get a fine light paste; it might be necessary to add a couple of tablespoonfuls of water to get a smooth texture". Yoghurt blandas i. Persilja, salt och peppar blandas i. Hälls i skål. Grop görs i mitten. Olivolja hälls i.
Edible Seattle gör Bakdonseeya med 1.18 dl tahini, 4 msk citronsaft, 1.18 dl kallt vatten, 1 vitlöksklyfta, finhackad, 1/8 tsk salt, 2.37 dl italiensk persilja, finhackad.
Tahini, citronsaft, vatten, vitlök och salt hälls i en skål. Blandas till jämn och krämig. Allt kan mixas i mixer i 2 minuter. Persilja blandas i.
Bitesmind - Middle Eastern Food gör Bakdoonsiyyeh med 2 knippen persilja, utan stammar, hackad, 1.77 dl tahini, 4 msk citronsaft, salt och 1-2 msk vatten.
Tahini, citronsaft och salt blandas slät i en skål. Vatten blandas i "as needed to make a thick dressing". Persilja blandas i.
Palestine in a Dish gör Ba’dounsiyeh med 225 g italiensk persilja, finhackad "(about 1.5 bunches)", 5.33 msk tahini, 5.33 msk vatten, saft från 1 citron och salt.
Persilja finhackas eller mixas i matberedare. Tahini och hälften av vattnet blandas i en skål till slät. Vatten, citronsaft och salt blandas i. Persilja blandas i.
The Olive Tree Kitchens recept på Ba’dounsia innehåller 5 msk tahini, 1 liten handfull bladpersilja, finhackad, saft från 1 citron, olivolja och vatten.
Allt blandas i en skål.
Tareq Taylors matresa: Med recept från Jeursalem och min familjs recept på Baqdunsieh på sida 51 innehåller 1/2 dl bladpersilja, finhackad, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk salt, saft från 1 citron, 1 dl ljus tahini och 1/2 vatten.
Vitlök pressas. Persilja, vitlök, salt och citronsaft blandas i en skål. Tahini och vatten blandas i.
UAE Moments gör Baqdonsieh med 2 knippen persilja, finhackad, 3 msk tahini, 1 tsk salt, saft från 3 medium citroner, 3 vitlöksklyftor, finhackade, 1 grön chili (valfritt).
Tahini, vitlök, citronsaft, salt och chili blandas slätt i en skål. Persilja blandas i.
Jag utgick från Palestine in a Dish, Edible Seattle, Christiane Dabdoub Nassers recept i "Classic Palestinian Cuisine" och Bitesmind - Middle Eastern Food.
Bakdoonsiyyeh
Mängd: ca 295 g
Ingredienser:
2 1/2 dl finhackad bladpersilja (~ 50 g)
130 g tahini (ljus och rinnig)
4 msk citronsaft
1 dl vatten
1/2 tsk salt
Instruktioner:
Blanda tahini, citronsaft, vatten och salt tills krämig i en skål. Blanda i persilja tills slät och krämig.
Förvaring: Förvara i kyl.
Ma' salama!






Inga kommentarer:
Skicka en kommentar