Det är dag 25 på Pasta Month och Vegetarian Month! Och World Pasta Day! Day! Days of the year skriver: "World Pasta Day was brought into existence as part of the World Pasta Congress on the 25th of October in 1995. Experts from all over the world came together to discuss the glories of the noodle, with particular emphasis on the importance of spreading knowledge of the world’s panorama of pasta. This organization uses World Pasta Day to promote the eating of pasta, along with its cultural and culinary importance."
Stuvade makaroner är dagens recept. (By the way, se Macaroni Cheese från förra året)
Mjölkfri varnar:
"Stuvade makaroner på havredryck blir bäst om du kokar makaronerna för sig och sedan blandar med den färdiga såsen. Havredrycken kan nästan skära sig om man kokar den direkt med pastan."
Glutenfria Köket använder 6 dl okokta glutenfria makaroner, 2 msk smör, 3 msk majsstärkelse, 6 dl mjölk, salt, vitpeppar och riven muskotnöt (valfritt).
Makaroner kokas enligt anvisningar på förpackning. Smör hälls i en kastrull. "[Lite av mjölken" tillsätts. Majsstärkelse vispas ner och vispas klumpfritt. Resten av mjöken blandas i. Kokas upp och vispas konstant. Småkokas i några minuter. Salt, vitpeppar och riven muskotnöt blandas i. Makaroner hälls i. "[L]åt sedan stå och svälla på svag värme utan att koka, rör om då och då."
Laga hemma gör glutenfria stuvade makaroner med 3 dl mjölk, 2 msk majsstärkelse, 1 msk smör, 4 dl glutenfria makaroner, salt och peppar.
Makaroner kokas enligt anvisningar på förpackning. "[D]et mesta mjölken" hälls i en liten kastrull. Resten hälls i en skål och majsstärkelse vispas ner. Hälls i kastrullen. Smör tillsätts. Värms under omrörning, men kokas inte. Salt och peppar blandas i. Värmen höjs till hög. Kokas upp. Värmen sänks till låg. Sjudas i ett par minuter under konstant omrörning. Makaroner hälls i durkslag. Makaroner blandas i.
Mjölkfri tar 5-6 dl makaroner (inte snabbmakaroner), 25 g margarin, drygt 2 msk rismjöl/vetemjöl, 5 msk vatten, 4 dl havremjölk, 5 msk havregrädde, 1/2 tsk salt, 1/2 msk socker "(kan uteslutas men hjälper till att lyfta smaken)" och lite malen muskot (valfritt).
Margarin hälls i en kastrull. Rismjöl fräses "upp snabbt". Vatten blandas i lite i taget under omrörning. Havremjölk, havregrädde och salt blandas i. Tjocknas och rörs om då och då på medelvärme, utan att kokas. Makaroner kokas enligt anvisningar på förpackning. Hälls i durkslag. Makaroner och salt blandas i.
Glutenfri livsstil använder 400 g makaroner, 2 msk smör/olja, 2 msk majsmjöl, 4 dl laktosfri mjölk/sojamjölk/havremjölk, 1 krm malen muskotnöt, salt och peppar.
Makaroner kokas enligt anvisningar på förpackning. Smör värms i en kastrull. Lite mjölk hälls i. Majsmjöl vispas ner. Resten av mjölken hälls i under omrörning. Kokas upp. Sjudas "tills redningen tjocknar". Muskotnöt, salt, peppar och makaroner blandas i. Värms upp.
MatSara tar 3 dl vatten, 1 dl kokosmjölk, 1 tsk äppelcidervinäger "(neutraliserar bort kokossmaken)", 1 tsk sötning "(gärna lönnsirap eller honung)", 1/2 tsk salt, 2 dl glutenfria makaroner, 2 tsk klibbrismjöl, 4 msk vatten, 1-2 msk margarin (valfritt), muskotnöt (valfritt), nypa svartpeppar/vitpeppar.
Vatten, kokosmjölk, vinäger, sötning och salt hälls i en kastrull. Kokas upp. Värmen sänks till låg. Makaroner tillsätts. Sjudas tills klara under gles omrörning". "Stärkelsen i vattnet kommer ge en krämighet men nästan all vätska ska koka bort, bara lite lite kvar". Vatten kan tillsättas. Klibbrismjöl och vatten tillsätts. Värmen höjs [medel eller hög?]. "Låt redningen ge en tjock krämighet till pastan." Tas bort från värmen. Margarin, muskotnöt och svartpeppar blandas i.
Det finns också recept utan redning.
ICA tar 10 dl mjölk (3 %), 5 dl makaroner, 1/2 tsk salt, 1 krm peppar och muskotnöt.
Mjölk hälls i en kastrull. Kokas upp. Makaroner och salt tillsätts. Värmen sänks till låg. Sjudas i ca 25 minuter under omrörning tills mjuka. Peppar och muskotnöt blandas i. "Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Tillsätt ev majsstärkelse utblandad i lite vatten/mjölk i slutet av koktiden om stuvningen känns för lös."
Selina gör veganska stuvade makaroner med 5 dl makaroner, 5 dl matgrädde, 4 1/2 dl "Fet mjölk med minst 2,5 % fett [...] t ex Oatly Deluxe)", 1 tsk salt, "en stor klick" smör, nymalen svartpeppar, riven muskot.
Matgrädde, mjölk och salt hälls i en kastrull. Sjudas. Makaroner hälls i. Sjudas på medelvärme "tills makaronerna mjuknat efter smak. Jag gillar dem lite al dente."Rörs om ofta, men försiktigt så de inte mosas.
"Hur lång tid det tar beror helt på vilka makaroner du köper, men det tar ungefär dubbelt till tre gånger så lång tid som att koka i vatten. Det kan alltså ta upp till 15-25 min." Smör, svartpeppar och muskot blandas i. 1/2 dl mjölk kan eventuellt tillsättas.
Serveras med vegobullar och ketchup.
Stuvade makaroner
Mängd: 2 st 120 cl skålar, ca 1200 g
Ingredienser:
300 g Garant Majspasta Makaroner (~ 750 g kokt)
25 g Flora Plant Butter
25 g majsstärkelse
5 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 dl Valio Oddlygood Easy Cooking Gluten Free
1 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1 krm malen muskotnöt
Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Koka makaroner i 8-9 minuter. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll smör i en kastrull. Häll i 4 msk av havremjölken. Häll i majsstärkelse lite i taget under konstant vispning. Tillsätt havremjölk och havregrädde. Sjuda i 2-3 minuter under konstant omrörning. Ta bort kastrullen. Blanda i salt, vitpeppar och muskotnöt. Blanda i makaroner försiktigt. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Oant sjen!








Inga kommentarer:
Skicka en kommentar