13 februari är Italian Food Day! Temadagen har funnits sedan åtminstone 2016 (WhatNationalDayIsIt). Lasagne är dagens recept! Lasagne har en lång historia. Rekommenderar Tasting Historys video "Loseyns - Medival English Lasagna":
Antika Rom hade en rätt, lasana eller lasanum, (latin för "container" eller "pot") som liknar lasagne. En teori är att order lasagne kommer från grekiska λάγανον (laganon), "a flat sheet of pasta dough cut into strips" (Wikipedia). En annan teori är att det kommer från grekiska λάσανα (lasana) eller λάσανον (lasanon) som betyder "'trivet', 'stand for a pot' or 'chamber pot'" (Wikipedia). Romarna kallade "cooking pot" för lasanum, och italienare tog det för att beskriva kokkärlet som lasagne görs i. Senare fick rätten samma namn.
Det kan också finnas en länk till engelska rätten loseyn från 1300-talet. Kokboken "The Forme of Cury" har engelska recept men även rätter inspirerade av spansk, fransk, italiensk och arab mat. I receptet på loseyn är det lager mellan lager av pasta. Och namnet är liknande.
Lasagne nämns i en text 1282 men första skrivna receptet är i "Liber de Coquina" från tidigare 1300-talet. Receptet innehåller "a fermented dough flattened into thin sheets, boiled, sprinkled with cheese and spices, and then eaten with a small pointed stick" (Wikipedia). Recept från 1400-talet rekommenderade att koka pasta i kycklingbuljong och att hälla över ost och kycklingfett.
Ingen tomat, såklart, för tomaten "upptäcktes" av Columbus 1492 och första skrivna tomat-diskussionen i kom 1544 av Pietro Andrea Mattioli. Tidigaste funna receptet med tomat är i en kokbok som publicerades i Neapel 1692, men recepten kom från spanska källor (Wikipedia).
Lasagne di carnevale, lasagne från Neapel, innehåller korv, små köttbullar, hårdkokta ägg, ricotta, mozzarella och Ragù alla Napoletana.
Den vanligaste versionen utomlands kommer från regionen Emilia-Romagna. Lasagne al forno har en tjockare ragù och béchamel. Där, och särskilt i Bologna, är lasagneplattor traditionellt gröna för spenat/andra grönsaker mixas in i degen. Det är Ragù alla Bolognese och béchamel i och parmesan på toppen (Wikipedia).
Se Spaghetti och vegofärssås för mer information om Ragù.
Det finns massa versioner i andra regioner:
"In other regions, lasagna can be made with various combinations of ricotta or mozzarella, tomato sauce, meats (such as ground beef, pork, veal or chicken), and vegetables (such as spinach, zucchini, olives, and mushrooms), and the dish is typically flavoured with wine, garlic, onion, and oregano. In all cases, the lasagne are baked (al forno)" (Wikipedia).
Är det lasagne eller lasagna? Lasagne är plural för flera blad lasagna. I norr säger italienare mest lasagne och i söder lasagna. Lasagne används i brittisk engelska och lasagna i amerikansk engelska (Wikipedia).
Jag utgick från Färsodlarna och sida 112 i "BISH BASH BOSH!: Your Favourites. All Plants" av Henry Firth och Ian Theasby (4 april 2019, Harper Collins, 288 s, ISBN: 9780008327057) för lasagne. För béchamel utgick jag från sida 95 i "Matglädje med MatSara" av Sara Clarstedt.
Lasagne
Mängd: 8 st 8-10 cm bitar, 20x30 cm form
Ingredienser:
1 liten gul lök
1 morot (~ 85 g)
1 stjälkselleristjälk (~ 75 g)
2 vitlöksklyftor
30 g olivolja
400 g tinad Anamma Baljväxtfärs/Färsodlarna Svenskodlad Färs
10 g olivolja
20 g tomatpuré
1 msk torkad oregano
800 g krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk Renée Voltaire Veggiebuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Olivolja till smörjning
9 st ICA Lasagneplattor Glutenfritt (~ 160 g)
125 g Valio Oddlygood Munchy Mozzarella
Béchamel:
1 dl Valio Oddlygood Barista Oat Drink Gluten Free
30 g klibbrismjöl
50 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
7 dl Valio Oddlygood Barista Oat Drink Gluten Free
1/2 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
1/2 krm malen muskot
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och finhacka morot. Skala och finhacka stjälkselleri. Skala och finhacka vitlök. Värm en spisplatta på medelhög värme. Häll olivolja och färs i en stekpanna. Bryna färsen i 7-8 minuter så den får en gyllene färg runt om. Häll färs i en kastrull. Sänk värmen till medelvärme. Häll lök, morot, stjälkselleri och olivolja i stekpannan. Fräs i 10 minuter. Tillsätt vitlök, tomatpuré, oregano, salt och peppar. Fräs i 2-3 minuter. Häll i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Höj värmen till medelhög. Puttra i 9-10 minuter och rör om ofta. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform. Smörj med olivolja. Blanda havremjölk och klibbrismjöl i en skål. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll smör i en kastrull. Smält. Blanda i havremjölk, salt, vitpeppar och muskotnöt. Tillsätt redning under vispning. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till låg. Sjuda i 22-23 minuter utan lock och rör om ofta. Ta bort eventuella klumpar. Häll 1/4 béchamel i botten på formen. Lägg på tre lasagneplattor. Häll i 1/4 béchamel. Häll i 1/2 ragù. Lägg på tre lasagneplattor. Häll i 1/4 béchamel. Häll i 1/2 ragù. Lägg på tre lasagneplattor. Häll i 1/4 béchamel. Strö över mozzarella. Grädda mitt i ugnen och grädda i 40-41 minuter. Skär i 8 bitar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Arrivederla!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar