måndag 10 februari 2025

Hummus bi'l-zayt

10 februari är World Pulses Day som skapades 2019 av FN. Vad är pulses? FN säger:
"Pulses, also known as legumes, are the edible seeds of leguminous plants cultivated for food. Dried beans, lentils and peas are the most common. [...] Pulses do not include crops that are harvested green (e.g. green peas, green beans)—these are classified as vegetable crops. Also excluded are those crops used mainly for oil extraction (e.g. soybean and groundnuts) and leguminous crops that are used exclusively for sowing purposes (e.g. seeds of clover and alfalfa)." 

Hummus bi'l-zayt/Hummus Bil Zayt är en syrisk version av hummus från staden Homs.🇸🇾 Hummus bi'l-zayt betyder kikärtor med olja.
Jag utgick från sida 69 och 70 i "The Little Foods of the Mediterranean: 500 Fabulous Recipes for Antipasti, Tapas, Hors D'Oeuvre, Meze, and More" av Clifford Wright. Beskrivningen säger:
"This interesting hummus called hummus bi'l-zayt is made in the Syrian city of Homs. Instead of preparing it with tahini and lemon juice as is typical, you use olive oil, allspice, and a little cumin. In this recipe, I call for canned chickpeas, but you can use dried chickpeas, too-just follow the instructions in step 1 above." 
Receptet innehåller 850 g konserverade kikärtor, aqaufaba, 1.7 dl olivolja, 1 1/2 tsk nymalen kryddpepparbär, 1 1/2 tsk salt, 1 1/2 tsk nymalen spiskumminfrön. Garneras med till exempel: pinjenötter, färsk hackad mynta, malen sumak, granatäpplekärnor, kikärtor, svarta oliver, malen cayennepeppar, malen röd Aleppopeppar, malen paprika, eller malen spiskummin. 
Kikärtor mixas i matberedare. Medan matberedaren går hälls olivolja sakta i. Aqaufaba kan tillsättas. Kryddor hälls i och mixas några sekunder. Hälls i fat och serveras rumsvarmt. Garneras. 
Jag tog färdigmald spiskummin och kryddpeppar. 


Hummus bi'l-zayt 

Mängd: ca 480 g

Ingredienser:
425 g konserverade kikärtor 
55 g olivolja 
2 tsk aquafaba
1/2 krm malen spiskummin 
1 krm malen kryddpeppar 
1 krm tsk salt

Garnering:
1 g olivolja 
1 nypa malen paprika 
1 nypa malen spiskummin 

Instruktioner:
Skölj kikärtor i durkslag men reservera lite aqaufaba. Häll kikärtor i en matberedare. Medan matberedaren går, häll i olivolja lite i taget. Tillsätt aqaufaba, spiskummin, kryddpeppar och salt. Mixa några sekunder. Häll i skål. Gör grop i mitten. Häll i olivolja. Strö över paprika och spiskummin. Servera rumsvarmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Ma'salama!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar