12 januari Ă€r Hot Tea Day! đ«☕ The Tea Council of the United States of America skapade temadagen 2016 (Eduvast). Dagens recept Ă€r Shay bil Maramiya. Shay Ă€r te och Maramiya/Meramiyeh/Miramia Ă€r salvia.
Ingredienserna varierar inte mycket men mÀngderna gör det.
Reem Kassis har recept pÄ Bedouin tea pÄ sida 236 i "Palestinian Table: Authentic Palestinan Recipes" (2017). Beskrivningen lyder:
"My father's sister first introduced me to this tea. She picked it up from the Bedouin women who supplied her with fresh milk and yogurt from the goats on her farm. Bedouins are the desert dwellers of the Middle East and are famous for their hospitality. Serving coffee or tea to any visitor that crosses their path is an age-old custom. Their tea was originally made from a herb called maramia-a plant from the sage family. To replicate this at home, we mix black tea with sage, cardamom, and cinnamon."
Det blir 4-6 serveringar med 9.48 dl vatten, 4-6 kardemummakapslar, 1 kanelstÄng, 3 msk löst svart te, 6 kvistar torkad salvia och socker. Vatten kokas i en tekanna pÄ spisen. Kardemummakapslar och kanelstÄng tillsÀtts och kokas i 5 minuter. Te och salvia hÀlls i och kokas i 1-2 minuter. Tekannan tas bort och teet dras i 3-5 minuter. Teet silas, hÀlls i koppar och socker blandas i.
The bite with Jackie gör Arabic Sage Tea (Shai Marmieh) med 7.11 dl vatten, 1 svart tepÄse, 1 msk torkad mynta, 3-5 kvistar torkad salvia och socker (valfritt). Allt hÀlls i en tekanna eller kastrull och vÀrms och drar pÄ medelhög vÀrme. Teet silas.
Receptet pÄ Shay bil Maramiya (Palestinian Sage-Scented Tea) i "The Gaza Kitchen: A Palestinian Culinary Journey" (2019) av Laila M. El-Haddad och Maggie Schmitt finns pÄ Tara's Multicultural Table. 5-6 serveringar görs med 3 tsk löst svart te/3-4 svarta tepÄsar, 1 handfull torkad salvia, 2 msk socker och 14.22 dl vatten. Vatten och socker kokas i en tekanna. Efter 3 minuter tas den bort och salvia tillsÀtts direkt. TepÄsar hÀlls i, locket lÀggs pÄ och teet drar i ca 5 minuter. Teet silas.
Bloom's teas recept pĂ„ Traditional Tea of Palestine – Shay bil Maramiya Ă€r vagare med inga exakta mĂ„tt. Enligt "general rule" och "good ratio": 1 tsk löst svart te per 2.37 dl vatten, 3.75 krm torkad salvia per 2.37 dl vatten, och socker. Torkad mynta, kamomill eller malört Ă€r valfritt. Kan garneras med citronskiva/apelsinskiva. Vatten kokas i vattenkokare eller kastrull. HĂ€ll kokande vatten över te och salvia. Dras i ca 5 minuter. Silas. Socker tillsĂ€tts.
Vilket te ska man ta? Bloom's tea sÀger vilket som helst och ger ceylon, assam och darjeeling som exempel. Jag tog ceylon.
Observera! "do not be tempted to boil them longer or a very bitter flavor will result [...]
The tea should be an amber red color, not dark red or it will be too bitter (Tara's Multicultural Table).
"You can adjust the steeping time according to your taste, but don’t let it steep for too long, as it may become bitter" (Bloom's tea).
Jag utgick frÄn Bloom's tea. Jag ersatte socker med sötströ.
Shay bil Maramiya
MĂ€ngd: 2 st 45 cl tekoppar
Ingredienser:
4 3/4 dl vatten
2 tsk löst svart te
1 1/2 tsk torkad salvia
1 msk ICA Sötströ
Instruktioner:
Koka vatten i en vattenkokare. HÀll te och salvia i en kastrull. HÀll pÄ kokande vatten. LÄt stÄ i 4-5 minuter. StÀll sil över tekopp. HÀll i te. Blanda i sötströ. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Illa liqaa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar