15 november är dag 15 på World Vegan Month och Palestinas nationaldag! 🇵🇸 Dagens recept är Salatat Tahini/Salatat Taheena/Salata Tahina. Det är en sallad tomat, gurka, tahini och citronsaft som finns i många länder i Mellanöstern. Middle East Monitor säger:
"Our second salad is the lesser-known salata bil tahini, or salad with tahini paste, and that is basically what it is. This is quite popular in Palestine, as well as the Levant, and most of the time accompanies seafood, although there are many nights when I am happy to dip some toasted pitta bread into this salad and have it for dinner on its own."
Receptet på Salatat Tahini (oklart vilket land) i "Arab Cooking on a Saskatchewan Homestead: Recipes and Recollections" på sida 124 av Habeeb Salloum görs med tomat, gurka, färsk persilja, tahini, citronsaft, vitlök, salt, malen peppar och malen cayennepeppar. Garneras med färsk mynta.
Receptet på Salatat Taheena i "Classic Vegetarian Cooking from the Middle East and North Africa" (2012) Habeeb Salloum är från Palestina och Jordan. Görs med tomat, gurka, färsk persilja, tahini, citronsaft, vitlök och salt. Garneras med torkad mynta.
Palestine in a Dish gör tahini salad med gurka, tomat, färsk persilja, tahini, citronsaft och salt.
Marah Abu-Dieyeh och In'aam Shaheen gör Palestinian Tahini Salad med tomat, gurka, färsk persilja/mynta, vitlök, tahini, citronsaft, salt och grön chili (valfritt). Garneras med olivolja.
Cook with Denas recept på Palestinian Tahini Salad innehåller tomat, gurka, färsk persilja, rödlök, tahini, olivolja, citronsaft och salt.
The Levantess recept på palestinsk Salata Tahina använder tomat, gurka, tahini, citronsaft, vitlök och salt.
Sally cooks ART gör Palestinian Tahini Salad
med salt, tomat, grön chili, färsk basilika, vitlök, tahini och citronsaft. Garneras med olivolja.
Sen finns det Salata Ghazawiyeh, sallad från Gaza, är tahinisallad med rädisa.
MakeDeliciousHappen gör Fresh Palestinian Tahini Salad - Tahini Salata med gurka, tomat, rädisa, rödlök, färsk persilja, tahini, vitlök, citronsaft, olivolja, svartpeppar, salt och vatten.
Jeddo Samis recept på Salata Ghazawiyeh innehåller tomat, gurka, chili, färsk mynta, färsk persilja, rädisa, malen sumak (valfritt), tahini, vatten, citronsaft, vitlök och salt.
Chefjjskitchen gör Gazan salad med vitlök, grön chili, schalottenlök, gurka, tomat, fänkålsfrön, salt, citronsaft, tahini och olivolja.
Jag utgick från "Classic Vegetarian Cooking from the Middle East and North Africa" (2012) av Habeeb Salloum.
Salatat Taheena
Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
1 gurka (~ 270 g)
5 tomater (~ 615 g)
60 g persilja finhackad (~30 g efteråt)
45 g tahini (ljus och rinnig)
4 msk citronsaft
1 tsk salt
1 msk torkad mynta
Instruktioner:
Skala och krossa vitlök. Skölj och finhacka gurka. Skölj och finhacka tomat. Skölj och finhacka persilja. Blanda gurka, tomat och persilja i en skål. Blanda vitlök, salt, tahini och citronsaft i en skål. Blanda i sallad och dressing. Häll i skål. Strö över mynta. Servera rumstempererat.
Förvaring: Förvara i kyl.
Illa liqaa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar