Det är dag 6 på Vegetarian Month, (brittiska) Vegetarian Week och International Vegetarian Week. Dagens recept är Penne al Pistacchio! 💚 🍝
Jag utgick från Pistasta. Hela titeln är Pennette al pistacchio di Bronte, alltså Penne med pistagenötter från Bronte. Bronte är en stad på Sicilien som producerar massa pistagenötter. Sciara Pistacchio säger: "Pistachio Pennette is a typical delicacy of the Bronte area."
Det finns lite olika recept. Pistasta använder
matlagningsgrädde, kokt skinka, smör, penne rigate, pistagenötter, lök. Jag skippade "1 skiva (150 g) kokt skinka".
Mangia Bedda tar "medium length pasta such as elicoidali (as shown above), penne or rigatoni", pancetta, lök, pistagenötter, matlagningsgrädde. Parmesan till garnering.
Cooking with Nonna använder pistagenötter, lök, olivolja, pancetta, brandy, matlagningsgrädde, salt, svartpeppar, penne. Eventuellt pistagenötter till garnering.
Sciara Pistacchio har pennette, hackade pistagenötter, "Pistachio Grits", lök, kokt skinka/bacon, matlagningsgrädde, mjölk, smör och brandy. Hackade pistagenötter som garnering.
I Sunday Pastas recept är det pistagenötter, lök, olivolja, smör, prosciutto/pancetta (valfritt), vitt vin (valfritt), matlagningsgrädde, salt, peppar, casarecce/penne. Hackade pistagenötter på toppen.
Intressant nog, avviker Giallo Zafferano och säger att medan majoriteten av recepten använder matlagningsgrädde, använder restaurangerna Bechamel.
"Den andra kampen gäller krämen : krämbaserad eller bechamelbaserad? Jag måste säga att 90% av hemrecepten innehåller grädde, men denna andel kommer att sjunka avsevärt om du flyttar till restauranger, där det är mer sannolikt att béchamel kommer att användas. Även här kan man göra vad man vill, men enligt mig smakar det bättre med bechamel."
Receptet anger kort pasta, bechamel, pistagepesto (eller hackade pistagenötter), lök, bacon/speck, salt, peppar, olivolja.
En sista grej. Vad är skillnaden mellan penne, penne rigate och pennette? Jag vill inte djupa ner i det men de senare är smalare versioner av penne. Jag tog Barilla Senza Glutine Penne Rigate.
Penne al Pistacchio
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1110 g
Ingredienser:
1 medium gul lök
200 g skalade pistagenötter
25 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
350 g Barilla Senza Glutine Penne Rigate (~ 735 g kokt)
3 dl Valio Oddlygood Easy Cooking Gluten Free
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Grovhacka pistagenötter. Häll i en matberedare. Mixa till mjöl. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Häll i penne. Koka i 11-12 minuter. Rör om då och då. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och smör i en kastrull. Fräs i 8-9 minuter. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Sjuda i 2 minuter. Höj värmen till hög. Blanda i nästan allt pistagenötsmjöl. Koka i 5-6 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen. Blanda i penne. Häll upp och strö över pistagenötsmjöl. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
A domani!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar