15 oktober är dag 15 på Vegetarian Month men också World Mushroom Day! 🍄🟫Temadagen jag funnits sedan åtminstone 2021 (Australian Mushroom Growers's Association). Den amerikanska temadagen har funnits sedan åtminstone 2022 (Days of the year).
Dagens recept är Champignons Sautés au Beurre. Det är champinjoner stekt i smör. Wikipedia skriver: "It is served as a side dish, used as an ingredient in dishes such as coq au vin, beef bourguignon, and foods such as duxelles, as a topping for steaks and toast, and also as a garnish."
På sida 522 i "Det goda franska köket" av Julia Child, Louisette Bertholle och Simone Beck (2015) står det:
"Använd dessa champinjoner antingen som grönsaksrätt eller tillsammans med andra grönsaker i rätter som coq au vin, boeuf bourguignon eller poulet en cocotte. Fint stekta champinjoner är lätt brynta och de skall inte safta sig när de steks. För att undvika detta skall champinjonerna vara torra, smöret mycket hett och svampen skall inte trängas i stekpannan. Om man steker för mycket åt gången blir svampen snarare ångkokt än stekt. Den saftar sig och blir inte brynt. Om ni skall steka mycket champinjoner eller om värmekällan är svag, stek svampen i flera omgångar."
På sida 519 i "Franska kökets stora kokbok" av Raymond Oliver (1967) står det:
"Champignons betyder svamp och kan omfatta många arter. I detta och följande fyra recept står det champignoner men gäller flera sorters svamp."
Jag utgick från sida 522 i "Det goda franska köket" av Julia Child, Louisette Bertholle och Simone Beck (2015).
Champignons Sautés au Beurre
Mängd: ca 180 g
Ingredienser:
1/2 schalottenlök
225 g små champinjoner (~ 190 g efteråt)
25 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
5 g olivolja
1 krm salt
1 nypa malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka schalottenlök. Torka champinjoner. Dra bort stammar. Värm en spisplatta på hög värme. Häll smör och olivolja i en stekpanna. När smörskummet börjar lägga sig, lägg i champinjonerna med undersidan upp. Fräs i 2-3 minuter. Vänd. Fräs i 1-2 minuter. Sänk värmen till medel. Tillsätt schalottenlök. Fräs i 1-2 minuter. Blanda i salt och svartpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Adieu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar