2 september är Vietnams nationaldag! 🇻🇳 Trà đào är dagens recept. Det är Trà đá, iste, med persika. Trà är te och đá är is, och quả đào/ đào är persika på vietnamesiska. 🍑🫖☕️🥃🧊
Vietnam Coracle skriver om trà đá:
"In most cases, trà đá is essentially green tea to which flavours – such as jasmine, lotus, and pandan – are added. [...] Unlike Vietnamese coffee, trà đá is hardly ever mixed with sugar, milk or condensed milk.
Curious Cuisiniere säger:
"In Vietnamese cuisine, peach tea is a common, refreshing, summer drink (as is Vietnamese iced coffee).
Often you will see the drink made using a flavored syrup or flavored teas, but the best versions are those that use fresh, ripe peaches to infuse the tea with a subtle sweetness and the perfect peach flavor."
Olika recept har olika tillagningsmetoder. Jag utgick från Curious Cuisiniere. Hungry Pinner utgick från Curious Cuisiniere. Curious Cuisiniere säger inte hur man ska skala. Hungry Pinner valde att hälla i kokhett vatten och dra av skal. Jag gjorde inte det utan tog skalare.
Grönt te använder grönt te eller svart te. Metoden skiljer sig åt. Te tillagas och socker blandas i. Persikaskivor tillsätts och teet står i minst 30 minuter. Det är frivilligt att mosa en skiva lite för att få ut mer saft. Teet kan serveras då eller kylas i 1-2 timmar. Serveras med is och eventuellt mynta och persikaskivor.
Vietnamese Food gör det på ett annat sätt. Icke-specificerat te görs. Persikaskivor blandas med socker och står i 10 minuter. Sen mixas det slätt. Smoothien blandas med te. Serveras kallt med isbitar och persikaskivor.
Grönt te varnar:
"Choose peaches that are ripe but firm, as overly ripe peaches can become mushy when infused in the tea."
Jag ersatte socker med sötströ. Mängden beror på hur söta persikorna är.
Vilket te ska man ta? Curious Cuisiniere säger:
"regular black tea bags*" [...] *Using an Earl Grey or a breakfast blend tea will change the tea’s flavor." Jag tog svart te med citronsmak.
Trà đào
Mängd: 4 st 30 cl glas
Ingredienser:
2 persikor (~ 270 g)
2 msk ICA Sötströ
1 dl vatten
4 1/2 dl vatten
2 tepåsar svart te
3 1/2 dl kallt vatten
Instruktioner:
Skölj och skala persika. Kärna ur och skär i skivor. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll persika, sötströ och vatten i en kastrull. Sjuda i 6-7 minuter. Ta bort kastrullen. Låt stå i 10 minuter. Koka vatten i vattenkokare. Häll vatten och tepåsar i tekoppar. Låt stå i 4-5 minuter. Släng tepåsar. Blanda persikasirap, te och vatten. Kyl i 2 timmar. Häll i glas och tillsätt is.
Förvaring: Förvara i kyl.
Chào tạm biệt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar