söndag 1 september 2024

Champinjon- och tomatfullkornsris

1 september är starten på Rice and wildrice monthWhole Grains Council har valt ett fullkorn för varje månad. 
Januari: Havregryn 
Februari: Korn
Mars: Quinoa
April: Groddade gryn
Maj: Amaranth 
Juni: Durra
Juli: Vete
Augusti: Råg och triticale
September: Ris och vildris
Oktober: Majs inklusive popcorn 
November: Hirs och teff
December: Bovete 

Idag är också början på Organic September 
Välgörenheten Soil Association skapade temamånaden 2004. 

Och idag börjar indiska temaveckan National Nutrition Week. HerZindagi säger
"In India, the Ministry of Women and Child Development started observing National Nutrition Week in 1982. According to the Press Information Bureau India, 'National Nutrition Week (1-7 September), initiated by the Food and Nutrition Board in 1982, is an annual event of immense significance. It aims at intensifying nutrition/health-related awareness among the masses which can profoundly impact productivity, economic growth, and ultimately development of the nation.'" 

Svampens dag firas årligen första söndagen i september i hela Norden sedan 2008 (Sveriges mykologiska förening). 

Champinjon- och tomatfullkornsris är dagens recept och kombinerar Rice and wildrice month, Organic September, Nutrition Week och Svampens dag. Gällande eko kan få eller många av ingredienserna vara ekologiska. 

Champinjon- och tomatfullkornsris

Mängd: 3 st 100 cl skålar, ca 1880 g

Ingredienser: 
1 rödlök 
500 g champinjoner (~ 350 g efteråt) 
415 g broccoli (~ 200 g efteråt)
50 g babyspenat
15 g färsk persilja 
30 g rapsolja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen koriander 
1 tsk malen spiskummin 
5 dl vatten
70 g tomatpuré
350 g krossade tomater 
1 tsk torkad rosmarin 
25 g rapsolja 
1000 g kokt fullkornsris 
1 msk salt
1 tsk malen vitpeppar  
1 tsk rödvinsvinäger

Instruktioner:
Skala och finhacka rödlök. Skölj och torka champinjoner. Dra bort stammar. Finhacka. 
Skölj broccoli. Skär loss buketter. Dela i mindre buketter. Skölj och grovriv spenat. Skölj och grovriv persilja. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rödlök, broccoli och rapsolja i en kastrullFräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten, tomatpuré, tomat och rosmarin. Koka i 15-16 minuter och rör om ofta. Värm en spisplatta på hög värme. Häll champinjoner och rapsolja i en stekpanna. Fräs i 8-9 minuter. Tillsätt spenat. Fräs i 1-2 minuter. Ta bort kastrullen. Blanda i persilja. Häll champinjoner i kastrullen. Skölj fullkornsris. Blanda i fullkornsris, salt, vitpeppar och rödvinsvinäger. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Orevwar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar