Det är dag 3 på Rice and Wildrice Month. Dagens recept är Timman Z'affaran. Timman är ris och z'affaran/za'apharan är saffran. 🍚💛
Jag utgick från sida 154 och 156 i "The Iraqi Cookbook" av Lamees Ibrahim. Irakiska ordet för ris är timman och za'apharan är saffran.
Färsk saffran används men jag tog malen.
Det blev fel i mängderna i receptet. Det står 200 ml/10 fl oz/1 1/2 cups vatten men 10 fl oz är 2.96 dl och 1 1/2 cups vatten är 3.56 dl.
Och 240 g/8 oz/1 cup ris. 8 oz okokt basmatiris är 226 g och 1 cup är 210 g.
🤔🤔🤔
Jag var förvirrad för även den högsta mängden vatten är otillräckligt för mängden ris. Jag behövde 6+2 dl till 240 g basmatiris.
Det blev underbart till slut! 🤤
Timman Z'affaran
Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 850 g
Ingredienser:
1/2 g malen saffran
1 msk rosvatten
2 dl varmt vatten
240 g basmatiris
6 dl vatten
10 g solrosolja
1 tsk salt
Instruktioner:
Blanda saffran, rosvatten och vatten i en skål. Kyl i 1 timme. Skölj basmatiris 5-6 gånger i kallt vatten. Häll basmatiris, vatten, solrosolja och salt i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen till låg. Sjuda under lock i 9-10 minuter och rör om ofta. Tillsätt saffransvatten. Sjuda under lock i 8-9 minuter och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Låt stå i 10 minuter. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Fimala!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar