tisdag 3 september 2024

Timman Z'affaran

Det är dag 3 på Rice and Wildrice Month. Dagens recept är Timman Z'affaran. Timman är ris och z'affaran/za'apharan är saffran. 🍚💛
Jag utgick från sida 154 och 156 i "The Iraqi Cookbook" av Lamees Ibrahim. Irakiska ordet för ris är timman och za'apharan är saffran. 
Färsk saffran används men jag tog malen. 
Det blev fel i mängderna i receptet. Det står 200 ml/10 fl oz/1 1/2 cups vatten men 10 fl oz är 2.96 dl och 1 1/2 cups vatten är 3.56 dl. 
Och 240 g/8 oz/1 cup ris. 8 oz okokt basmatiris är 226 g och 1 cup är 210 g. 
🤔🤔🤔 
Jag var förvirrad för även den högsta mängden vatten är otillräckligt för mängden ris. Jag behövde 6+2 dl till 240 g basmatiris.

Det blev underbart till slut! 🤤 


Timman Z'affaran

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 850 g

Ingredienser: 
1/2 g malen saffran 
1 msk rosvatten 
2 dl varmt vatten 
240 g basmatiris 
6 dl vatten 
10 g solrosolja
1 tsk salt 

Instruktioner: 
Blanda saffran, rosvatten och vatten i en skål. Kyl i 1 timme. Skölj basmatiris 5-6 gånger i kallt vatten. Häll basmatiris, vatten, solrosolja och salt i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen till låg. Sjuda under lock i 9-10 minuter och rör om ofta. Tillsätt saffransvatten. Sjuda under lock i 8-9 minuter och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Låt stå i 10 minuter. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Fimala!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar